Z-Korea ook met plutonium bezig

Zuid-Korea heeft gisteren toegegeven in het verleden te hebben geëxperimenteerd met plutonium dat voor kernwapens gebruikt kan worden. De erkenning komt een week na een erkenning dat wetenschappers in het verleden ook een minieme hoeveelheid uranium hebben verrijkt.

Het experiment met plutonium had begin jaren tachtig plaats, toen Zuid-Korea werd geregeerd door een militaire dictatuur. Het zou eerder dit jaar pas zijn ontdekt door het Internationale Atoomenergie Agentschap (IAEA). Volgens een Zuid-Koreaanse woordvoerder is de reactor in kwestie inmiddels afgebroken. Algemeen bekend was dat Zuid-Korea in de jaren zeventig een kernwapen wilde ontwikkelen en daarover in conflict kwam met de VS. Niet bekend was dat experimenten daarna gewoon zijn doorgegaan.

Noord-Korea stelde woensdag (vóór het bekend worden van het plutoniumexperiment) dat de VS, beschermheer van Zuid-Korea, met twee maten meten. ,,We zien het Zuid-Koreaanse experiment met verrijking van uranium in de context van Noordoost-Aziatische wapenwedloop'', zei de Noord-Koreaanse ambassadeur bij de Verenigde Naties, Han Sung Ryol, tegen het Zuid-Koreaanse persbureau Yonhap. ,,Wegens het Zuid-Koreaanse experiment is het moeilijk geworden versnelling van de wapenwedloop tegen te gaan.''

Het experiment met uranium had vier jaar geleden plaats en leverde geen bruikbare hoeveelheid uranium op voor een kernwapen. Volgens de Zuid-Koreanen was het bovendien slechts een eenmalige operatie geïnspireerd door wetenschappelijke ,,nieuwsgierigheid''. Wel gaat het juist om de geheime verrijking van uranium waarvan Noord-Korea dezer dagen wordt beschuldigd door de Amerikanen, terwijl de VS of niet wisten wat bondgenoot Zuid-Korea deed, ofwel er de ogen voor sloten.

De controverse zal niet leiden tot uitstel van onderhandelingen met Noord-Korea, meende de Amerikaanse onderminister James Kelly (Buitenlandse Zaken) vandaag in Tokio na gesprekken met zijn Zuid-Koreaanse en Japanse ambtgenoten. In het zogeheten zes-partijenoverleg zijn deze landen plus China en Rusland sinds vorig jaar met Noord-Korea in gesprek over zijn kernwapenprogramma. Tijdens de laatste ronde in juni boden de VS Noord-Korea hulp aan in ruil voor opgave van het programma. Men sprak toen af in september verder te praten.