`Winkeliers bezorgd'

Nederlandse winkeliers maken zich zorgen over de gevolgen die de invoering van een nieuwe, veiligere creditcard voor hen heeft. Dat zegt werkgeversorganisatie MKB Nederland op basis van telefoontjes van winkeliers die de komende maanden de betaalapparatuur in winkels moeten aanpassen.

De creditcard-maatschappijen die de kaarten Eurocard/Mastercard en Visa uitgeven willen vanaf 1 januari een nieuw systeem invoeren. Op de nieuwe kaart wordt de magneetstrip vervangen door een chip. Informatie over de bezitter van de kaart verhuist van die strip naar de chip, waarmee de kaart minder fraudegevoelig zou zijn.

Volgens de MKB-woordvoerder bestaat er onduidelijkheid over de aanpassing van de apparatuur in de winkel. In Nederland zouden 50.000 winkeliers in totaal 80.000 apparaten moeten aanpassen. Onbekend is wie de kosten hiervan moet dragen. ,,Waar we in ieder geval zeker van zijn, is dat er een vervangingsoperatie aankomt'', zegt de woordvoerder. ,,En dat deze geld gaat kosten.'' Hij wijst daarbij op eerdere operaties – zoals het voorkomen van millenniumproblemen en bij de invoering van de euro – en de kosten die de winkeliers hiervoor hebben gemaakt. Directeur L. van Rooijen van Paysquare, een van de licentiehouders van Eurocard/Mastercard en Visa, zegt dat ,,de minste kosten'' van de operatie bij de winkeliers terecht zullen komen. In het contract tussen de winkeliers en de creditcardmaatschappijen zou staan dat de winkeliers verplicht zijn de apparaten bijgewerkt houden.