`Vervloek de terroristen!'

In Indonesië heerst grote woede over de aanslag van gisteren bij de Australische ambassade in Jakarta.

Vandaag zijn zes doden begraven, in Jakarta, Zuid-Sumatra en Midden-Java, en heel Indonesië keek mee. De zes bevonden zich gisteren om half elf dichtbij het hek van de Australische ambassade in Jakarta: een bewaker, een chauffeur, een vrouw die een visum kwam halen en drie voorbijgangers. Op dat moment ontplofte op tien meter van het hek een bom en vonden zij de dood in een inferno van rook, vuur en puin. Zo'n 180 mensen die zich in een straal van 500 meter van de explosie bevonden werden gewond door rondvliegend glas en delen van het ambassadehek.

Het Metropolitan Medical Centre, een particulier ziekenhuis voor welgestelden op een steenworp afstand van de ambassade, werd een fronthospitaal. Sinds de aanslag laten de tien Indonesische tv-kanalen onafgebroken beelden zien uit het ziekenhuis: van meer of minder ernstig gewonden en van hysterische familieleden in het mortuarium. Die taferelen maken heel wat los. Redacties worden overspoeld met telefonische uitingen van medeleven en van woede.

Ook de geschreven pers laat zich niet onbetuigd. Het veelgelezen ochtendblad Media Indonesia zette vandaag op de voorpagina een suggestief `9/9' en fulmineerde in het hoofdartikel: ,,Er is maar één woord voor wat wij nu op het tv-scherm zien: sadisme. Er zijn kennelijk lieden bereid onschuldigen op zo'n gruwelijke wijze te vermoorden. Dat maakt ons woedend.'' Andere bladen lieten zich in vergelijkbare zin uit. Wat de motieven van de daders ook mogen zijn, in de commentaren verbleken ze bij de weerzin tegen de methode. Vandaag hingen rond de plaats van de aanslag spandoeken met handgeschreven teksten als `Vervloek de terroristen!' en `Indonesië huilt'.

De woede van de media en het publiek richt zich niet alleen tegen de daders. Media Indonesia schreef: ,,We schamen ons omdat ons land te kijk wordt gezet als een broeinest van criminelen. We schamen ons ook omdat onze politie kennelijk niet in staat is herhaalde bomaanslagen te voorkomen.'' De krant memoreert dat de landelijke politiechef, generaal Da'i Bachtiar, enkele ogenblikken voor de aanslag tegenover het parlement verklaarde dat zijn korps de terreurdreiging onder controle had. Hij werd onderbroken door een doffe knal, excuseerde zich en vertrok.

Tijdens dezelfde zitting zei de generaal dat twee leiders van het terreurwerk Jema'ah Islamiyah (JI), de Maleisiërs Azahari bin Husin en Noordin M. Top, zich in Indonesië bevonden en dat zijn mannen hen op de hielen zaten. Kennelijk niet dicht genoeg om te verhinderen dat zij opnieuw toesloegen. Kort na de aanslag van gisteren noemde Da'i Bachtiar de twee als hoofdverdachten.

De Indonesische pers is unaniem van mening dat de politie en de veiligheidsdienst hebben gefaald. Kompas, 's lands grootste krant, vindt ,,de vraag gewettigd in hoeverre Azahari en zijn trawanten op een intelligente en effectieve wijze worden opgespoord''. De Jakarta Post schrijft dat de politie goed werk heeft gedaan na de bomaanslagen van 2002 op Bali, die 202 slachtoffers eisten, maar ,,sindsdien hebben inlichtingendiensten en politie hun waakzaamheid laten verslappen''. Koran Tempo acht de politie ,,niet langer geloofwaardig'' en eist dat de regering Bachtiar ter verantwoording roept.

De premier van Australië, John Howard, zei vandaag dat de Indonesische politie gisteren, een uur voor de explosie, een sms had gekregen. Daarin werd gedreigd met aanslagen op buitenlandse ambassades als de radicale schriftgeleerde Abubakar Ba'asyir niet meteen werd vrijgelaten. Ba'asyir wordt ervan verdacht de geestelijke leider te zijn van JI. Het bericht zou pas enkele uren na de aanslag zijn doorgegeven aan de Australische Federale Politie (AFP). Howard maakte het buurland geen verwijten – ,,het is allemaal heel snel gegaan'' – want hij wil dat de AFP mag meedoen aan het onderzoek. Een dergelijke samenwerking leidde na de `Balibommen' van 2002 tot een vlotte opsporing en aanhouding van verdachten.

De Indonesische politie is intussen begonnen met haar naspeuringen. Volgens het hoofd van de recherche ging het om een zelfmoordactie met een autobom. Nagegaan wordt of de lichaamsdelen van drie ongeïdentificeerde mannen toebehoorden aan leden van een zelfmoordcommando.

    • Dirk Vlasblom