Verrassende uitschakeling van Roddick

Titelverdediger Andy Roddick is vannacht in de kwartfinales van de US Open verrassend uitgeschakeld door de Zweed Joachim Johansson. De 22-jarige Amerikaan verloor in vijf sets: 4-6, 4-6, 6-3, 6-2 en 6-4.

,,Dit is het mooiste moment uit mijn carrière'', sprak de lange Johansson, een leeftijdgenoot van Roddick. ,,Ik zou dit weekeinde een partijtje golf gaan spelen, maar moet nu mijn plannen gaan wijzigen.''

De zwaar aangeslagen Roddick rende na zijn nederlaag een half uur lang door de catacomben van het Arthur Ashe Stadium. Zijn coach Brad Gilbert probeerde hem over te halen in de kleedkamer te komen, maar de gevallen kampioen wilde van geen ophouden weten. Met een bewaker in zijn kielzog liep hij meer dan tien keer rondjes in de gangen om het center court. Pas daarna legde hij zich fietsend in de kleedkamer langzaam bij het echec neer.

Roddick en Johansson vochten op het center court een spannend gevecht tussen twee servicespecialisten uit. Titelverdediger Roddick had de eerste twee sets grote moeite met de knalharde opslagen van de nummer dertig van de wereld. Roddick werd met zijn eigen wapens bestreden en liep aangeslagen over de baan.

De Amerikaan trok in de derde en vierde set het initiatief naar zich toe. Zijn service ging beter lopen en hij wist Johansson steeds vaker onder druk te zetten. Met de steun van het publiek wist de pupil van Gilbert de stand gelijk te trekken. De toeschouwers gingen op de banken staan voor de lokale favoriet.

In de beslissende vijfde set zocht Roddick meer dan eens de confrontatie met de scheidsrechter die in zijn ogen een paar keer een verkeerde beslissing nam. Johansson hield in de eerste vijfde set van zijn profloopbaan stand en slaagde er in Roddick in de tiende game te breken. De Zweed plaatste zich voor het eerst voor de halve finale en treft daarin Lleyton Hewitt uit Australië.

Hewitt, wiens zusje de vriendin van Johansson is, wist zijn overtuigende spel op Flushing Meadows een vervolg te geven tegen de Duitser Tommy Haas. De kampioen van 2001 overklaste Haas in drie sets: 6-2, 6-2 en 6-2.

De andere halve eindstrijd gaat tussen de Zwitser Roger Federer, die gisteren Andre Agassi uit de Verenigde Staten versloeg in vijf sets (6-3, 2-6, 7-5, 3-6 en 6-3) en de Brit Tim Henman.