Televisie en Radio Voorkeur

ACTUALITEITEN

Twee Vandaag. Reportage over de risicoanalyse bij een verlofaanvraag van een tbs-patiënt, met beelden uit de tbs-kliniek de Rooyse Wissel in Limburg. Ned.2, 18.25-19.10u.

Netwerk. Reportage over Jan Sloot, uitvinder van een veelbelovende coderingstechnologie. Hij wordt op 11 juli 1999, een dag voordat hij zijn uitvinding contractueel zal vastleggen, dood aangetroffen in zijn tuin in Nieuwegein. Ned.1, 20.30-21.07u.

Nova. Gesprek met ondernemer Joep van den Nieuwenhuyzen, verslag van de verhoren van de commissie-Duivesteijn. Ned.3, 22.20-23.10u.

MUZIEK

Welkom Mariss Jansons. Registratie van het inwijdingsconcert van Mariss Jansons die als nieuwe chef-dirigent dirigent Ricardo Chailly opvolgt bij het Koninklijk Concertgebouworkest. Ned.3, 23.07-0.12u.

PRAATPROGRAMMA

TV3. Gesprek met acteur Jack Wouterse, reportage over het theatergezelschap `Drie Naakte Mannen', Ronald Giphart bespreekt het boek Wegkijken van Tijs Goldschmidt. Ned.3, 19.00-19.28u.

Vrijdag Prinsjesnacht Gesprek met Hans van Mierlo, muziek van Loes Luca en Wende Snijders die Franse liedjes zingen, sportterugblik op tennispartij US Open vijftien jaar geleden toen Haarhuis verrassend van McEnroe won. Ned.3, 23.07-0.12u.

FILM

Runaway Bride (Garry Marshall, 1999, VS). Romantische komedie voert Richard Gere op als een cynische journalist en Julia Roberts als jongedame die op de valreep huwelijken pleegt af te blazen. Ook met Joan Cusack, Hector Elizondo. Net5, 21.05-23.20u., onderbroken door reclame.

Girl, Interrupted (James Mangold, 1999, VS). Winona Ryder zit eind jaren zestig in een psychiatrische inrichting. Mislukte One flew met meisjes. Vanessa Redgrave en Whoopi Goldberg spelen personeel dat veel te goedaardig is om tegen in opstand te komen. VRT, 21.40-23.44u.

The Madness of King George (Nicholas Hytner, 1994, Engeland). Verdienstelijke adaptatie van toneelstuk van Alan Bennett. Nigel Hawthorne schittert als George III, de verstandige koning die te kampen had met aanvallen van verstandsverbijstering. Canvas, 22.40-0.25u.

.Met grote blijdschap (Lodewijk Crijns, 2001, Nederland). Mede door Kim van Kooten geschreven mix van psychologisch drama, horror en thrillerelementen over de confrontatie tussen twee broers: de verlopen alcoholist Jack Wouterse en de uitgebluste yup Jaap Spijkers. Tegelijk tedere en compromisloze verfilming van een bikkelhard verhaal waarvan niks verklapt mag worden. Sterke bijrol van Renée Soutendijk als kruidenvrouw. Ned.3, 0.12-1.50u.

.Requiem for a Dream (Darren Aronofsky, 2000, VS). De regisseur van Pi maakte een heftige film waarin vier personages, onder wie Ellen Burstyn, ten onder gaan aan contactarmoede en drugsverslaving. Hij verbeeldt hun ervaringen met groothoeklenzen, slow motion, stop motion, subjectieve cameravoering en wat hij `hiphopmontages' noemt. Canvas, 0.25-2.10u.

.Charade (Stanley Donen, 1963, VS). Ingenieus geschreven, komische thriller tegen het decor van weelderig Parijs. Schurken, onder wie George Kennedy, Walter Matthau en James Coburn, azen op verborgen miljoenenbuit van vermoorde echtgenoot van Audrey Hepburn. Zij krijgt hulp van charmante vreemdeling Cary Grant. Net5, 0.55-3.00u., met reclame.

RADIO

Kunststof. Tjalling Halbertsma was `spindoctor van de Blair van de steppe', ofwel buitenlandadviseur van de minister-president van Mongolië. Hij maakte al twee keer het hele circus mee, compleet met popgroep en basketbalteam, rondom de verkiezingen in dit land. Over zijn ervaringen verscheen vorig jaar het boek Steppeland. Radio 1, 19.04-20.00u.

De avonden. Het Gesproken Uitzicht van Vrouwkje Tuinman, publiciste in Utrecht en correspondent Dolores van Dongen laat ons meeluisteren naar lokale radio in China. Verder o.m. besprekingen van Windows on the World van de Franse schrijver Frédéric Beigbeider, de cd Any Minute Now van de Belgische rockgroep Soulwax en de film Gegen die Wand van de Duitse regisseur Fatih Akin. Daarna praat de fotograaf Bert Creyghton met zijn vakgenoot Toon Michiels over zijn fotoserie Zeldzame mensen. Annelieke van Mens leest een gedicht uit haar debuutbundel S1005059. 747AM, 21.02-23.02u.