Schimmig spel rondom transfer

De komst van de Argentijn Mauro Rosales naar Ajax kan de commotie over het ontbreken van een vervanger voor Zlatan Ibrahimovic en de schimmige gang van zaken rond zijn transfer naar Juventus niet wegnemen.

Ajax presenteerde gisteren eindelijk een speler voor het shirt met nummer 7. Dat tricot behoort volgens de traditie van de club een echte rechtsbuiten toe en die denkt de landskampioen te hebben gevonden in de 23-jarige Argentijnse international Mauro Damian Rosales.

Met zijn conduite staat is niets mis. Rosales speelde voor het Argentijnse olympische elftal en gaf in de finale in Athene de beslissende voorzet waaruit Alberto Tevez het winnende doelpunt maakte. Zelf scoorde hij recent in het A-elftal tegen Peru. Volgens Ajax-trainer Ronald Koeman is Rosales de speler die zijn elftal nodig had. ,,Hij kan een actie maken, bezit snelheid, heeft een goede voorzet in de benen en gaat op het juiste moment diep. Dat laatste is een kwaliteit die niet veel voetballers hebben. De meeste spelers willen tegenwoordig de bal in de voeten.''

Rosales heeft bovendien uitstraling en zal menig meisjeshart sneller doen kloppen. Hij verklaarde gisteren in het Spaans zich hier zo snel mogelijk te willen aanpassen. Daarbij zal hij ook proberen de Nederlandse taal onder de knie te krijgen. Aangezien de oud-speler van Newell's Old Boys door de Spelen en verplichtingen voor het Argentijnse A-elftal een drukke tijd achter de rug heeft, zal hij zondag tegen ADO Den Haag vermoedelijk als invaller debuteren in het Zuiderpark. Koeman wil hem wel volgende week woensdag tegen Juventus een basisplaats geven. Rosales is speelgerechtigd voor de Champions League, al dreigden allerlei formaliteiten omtrent zijn tewerkstellingsvergunning nog roet in het eten te gooien.

Ondanks de verwezenlijking van een lang gekoesterde wens, liet Koeman gisteren weten dat hij de spelersgroep liever compleet had gehouden. En daarmee ventileerde hij nog eens fijntjes zijn teleurstelling over het vertrek van Zlatan Ibrahimovic en het uitblijven van een adequate vervanger. Aangezien de overgang van de Zweed naar Juventus kort voor het sluiten van de internationale transfermarkt op 31 augustus tot stand kwam, restte Ajax nog maar weinig tijd om een andere spits aan te trekken.

Roda-speler Arouna Koné bleek de beoogde opvolger van Ibrahimovic, maar hij kwam niet door de keuring. Aangezien ook de deadline voor de inschrijving van de Champions League toen was verstreken, had het voor Ajax geen zin naar alternatieven te zoeken. Koeman zal het vooralsnog moeten doen met Sonck en Anastasiou of misschien wel Van der Vaart in de spits. De trainer heeft intern al gemopperd dat hij met dit materiaal nooit potten kan breken in de Champions League.

Nu lijkt de directie van Ajax daar niet echt wakker van te liggen. Algemeen directeur Arie van Eijden, net ontslagen uit het ziekenhuis waar hij herstelde van een ontsteking aan zijn been die hem met veertig graden koorts in bed hield, becijferde gisteren dat het niet bereiken van de tweede ronde van het hoogste Europese podium Ajax hoogstens 3,5 miljoen euro kan kosten. En dat bedrag weegt niet op tegen de zestien miljoen euro (bruto weliswaar) die Ajax ontvangt voor Ibrahimovic. In termijnen overigens, hetgeen vaker voorkomt.

Maar sportief zijn de druiven natuurlijk zuur, mede door de gang van zaken rondom Koné. En dat maakt de vraag actueel waarom Ajax zich niet heeft ingespannen Ibrahimovic te behouden. Al moest hij aan het einde van het seizoen toch in de etalage omdat hij in 2006 transfervrij kon vertrekken. Ajax heeft een hoop uit te leggen aan de 40.000 seizoenkaarthouders. Van Eijden: ,,We hebben op 30 augustus om drie uur 's middags besloten Ibrahimovic te laten gaan. Die beslissing is unaniem genomen. Ik zat rechtop in mijn bed in het VU-ziekenhuis en nam telefonisch aan de vergadering deel. Kort ervoor hebben we tegen Koeman gezegd: `Als je het niet wilt, dan slaan we het bod van Juventus af' (zestien miljoen euro, red.). Dat was pas te elfder ure schriftelijk binnengekomen. In een eerder stadium wilde Juventus niet verder gaan dan acht miljoen euro, plus spits Marcelo Zalayeta.''

Het eindbod van Juve gaf derhalve de doorslag, maar was dit wel zo'n hoog bedrag voor een internationaal fel begeerde spits die een afkoopsom in zijn contract had staan van ruim 40 miljoen euro? Van Eijden vindt van wel. ,,Die clausule was inmiddels door de marktsituatie niet reëel meer. Voor de investering (8,6 miljoen euro, red.) vonden wij zestien miljoen een mooi bedrag. Ibrahimovic heeft ons ook wel wat grijze haren bezorgd, hè. Nu komt er ook ruimte voor andere talenten om door te stromen. In het verleden grepen wij naast Ronaldo (ging naar PSV, red.) en dat opende de weg voor Kluivert. Misschien pakt Ryan Babel van Jong Ajax door deze situatie nu zijn kans.''

Ibrahimovic verklaart vanavond op televisie voor de NOS-microfoon doodleuk dat hij graag in Amsterdam was gebleven. Maar de wispelturige spits had de indruk dat er op zijn aanwezigheid geen prijs meer werd gesteld. Technisch directeur Louis van Gaal zou tegen hem hebben gezegd: ,,Zonder jou worden we toch wel Nederlands kampioen. Alleen in de Champions League zorg je voor meerwaarde.'' En toen wist de man die binnen de selectie onder meer botste met Van der Vaart genoeg.

Het lijkt erop of Ibrahimovic zelfs vanuit Turijn nog tweedracht probeert te zaaien bij Ajax. Voetballen in Italië was immers altijd zijn grote droom. En hij had niet voor niets Mino Raiola, die veel contacten heeft bij Italiaanse clubs, als zaakwaarnemer. Koeman zal niettemin intern navraag doen over de lezing van Ibrahimovic. Van Gaal verblijft voorlopig in het buitenland.

    • Erik Oudshoorn