Proces Miloševic dreigt vast te lopen

Het proces tegen Slobodan Miloševic voor het Joegoslavië-tribunaal kampt met grote problemen.

Getuigen die opgeroepen zijn door de voormalige president van Joegoslavië weigeren voor het VN-hof te verschijnen als protest tegen het feit dat Miloševic, tegen zijn zin, twee advocaten heeft toegewezen gekregen. Saillant is dat de advocaten, Stefen Kay en zijn collega Gillian Higgins, in hoger beroep gaan tegen hun benoeming, terwijl ze die een week geleden geaccepteerd hebben.

Volgens Kay en Higgins, tot een week geleden de amici curiae bij het proces, kan door de gedwongen toewijzing de eerlijkheid van het proces in het geding komen omdat de verdachte weigert met de raadlieden te praten. Als dit probleem pas na een veroordeling kan worden voorgelegd aan de Kamer van Beroep, kan die tot de conclusie komen dat het proces helemaal over moet. Dat zou een ,,verspilling van hulpbronnen'' zijn, aldus Kay. Ook Miloševic heeft protest aangetekend tegen de gedwongen toewijzing. Hij eist het recht zijn eigen verdediging te mogen voeren. Hij wil geen advocaat omdat hij het VN-hof niet erkent.

De voor maandag geplande zitting is afgelast, nu getuigen weigeren om naar Den Haag te komen. Deze week getuigden Smilja Avramov en James Jatras in de rechtszaal, maar de nummers drie en vier op Miloševic' getuigenlijst willen niet getuigen. Het gaat om de Canadese hoogleraar economie Michel Chossudovsky – die de Verenigde Staten heeft beschuldigd het Albanees terrorisme in Kosovo en Macedonië te steunen – en oud-Sovjet-premier Nikolaj Ryzjkov.

In totaal hebben zeker acht getuigen op Miloševic' lijst laten weten niet te zullen komen. Onder de `weigeraars' zijn George Kenney, die in 1992 onder protest opstapte als leider van de afdeling die op het Amerikaanse ministerie van Buitenlandse Zaken het Joegoslavië-beleid uitstippelde, en Yves Bonnet, voormalig hoofd van de Franse geheime dienst DST.

Voorzittend rechter Patrick Robinson deed gisteren nogmaals een beroep op Miloševic om te overleggen met Kay en Higgins en hun instructies te geven. Miloševic moet de gelegenheid aangrijpen de gang van de verdediging volgens zijn lijn te sturen. Als hij dat niet doet, ,,gaat het proces toch door''. Dan kan niemand ,,zeggen dat er onrecht is gedaan'', aldus Robinson. Miloševic maakte duidelijk dat hij persisteert in zijn houding om niet met de toegewezen advocaten te overleggen.