Planning-minister in Afghanistan wekt woede VN

De Verenigde Naties en hulporganisaties hebben gisteren woedend gereageerd op de beschuldiging van de Afghaanse minister van Planning dat hulpwerkers doelwit van aanslagen zijn wegens hun corrupte praktijken. Tegen het Franse persbureau AFP zei minister Ramazan Bachardoust dat geweld tegen hulporganisaties ,,onvermijdelijk'' was omdat ze zich gedragen als particuliere ondernemingen en 80 procent van hun begroting gebruiken voor administratieve kosten en salarissen voor hun staf. Hij toonde zich zeer tevreden over de terugtrekking van Artsen zonder Grenzen uit Afghanistan in juli nadat vijf van zijn buitenlandse stafleden bij een aanslag waren gedood. ,,De Afghanen baden voor hun vertrek. Wij willen hier niet dat soort non-gouvernementele organisatie.'' President Hamid Karzai veroordeelde later op de dag het geweld tegen hulporganisaties, en prees ,,de onschatbare waarde'' van hun werk.