Oranje mogelijk niet op tv

De uitwedstrijden van het Nederlands voetbalelftal bij de kwalificatie voor het WK 2006 worden mogelijk niet in Nederland uitgezonden. De drie gegadigden voor het uitzenden van die duels – RTL, SBS en de publieke omroep – vinden de uitzendrechten veel te duur. Het Sportmarketingbureau Sportfive, dat de rechten van de wedstrijden bezit, vraagt ruim een miljoen euro per wedstrijd. Een woordvoerder van RTL Nederland (RTL4, RTL5 en Yorin) noemt het bedrag ,,niet realistisch'' en vindt dat ,,een grens is overschreden''. RTL Nederland doet desondanks een bod op een deel van het pakket. Naar welke van de zeven kwalificatieduels het een gooi doet, zegt de woordvoerder niet.

SBS (SBS6, NET5 en Veronica) beraadt zich nog op het vervolg van de onderhandelingen. ,,Zolang niemand de rechten heeft, blijven we onderhandelen'', zegt de commerciële zender. SBS6 zendt alle thuisduels van het Nederlands elftal uit.

De derde gegadigde voor de rechten, de publieke omroep, staakt de onderhandelingen als Sportfive de prijs niet verlaagt. Bieden op een deel van het pakket is voor de NOS geen optie, zegt een woordvoerder. ,,Het is natuurlijk het mooiste om de hele reeks te hebben.'' De NOS legt de prioriteit bij de eindtoernooien. In november heeft de NOS de rechten verworven van alle 64 wedstrijden bij het WK 2006. ,,Je kan niet alles hebben. We willen een breed gamma aan sport bieden. Met de bezuinigingen bij de omroep kunnen we niet zo veel geld op tafel leggen voor de kwalificatiewedstrijden.'' De publieke omroep moet 64 miljoen euro bezuinigen.

Het eerste uitduel van Oranje is 9 oktober tegen Macedonië.