Nokia ziet herstel markt mobieltjes

Mobieltjesfabrikant Nokia heeft zijn omzet- en winstverwachting gisteren naar boven bijgesteld. Het Finse bedrijf verwacht betere resultaten dan het eerder had aangekondigd als gevolg van een stijging van het aantal verkochte toestellen. Het aandeel Nokia steeg gisteren in een reactie met 6,5 procent.

De grootste mobieltjesmaker ter wereld voorspelt voor dit kwartaal, dat loopt tot en met 30 september, een omzet van 6,8 à 6,9 miljoen euro en een winst per aandeel tussen de 11 en 13 eurocent. Eerder zei Nokia nog dat de omzet niet boven de 6,8 miljoen zou uitkomen en de winst per aandeel tussen de 10 en 12 cent zou liggen.

Tegenover de groeiende verkoop van mobieltjes, staat een dalende omzet bij de netwerkdivisie van Nokia. ,,De sterke groei van de mondiale mobieletelefoonmarkt heeft zich in het derde kwartaal voortgezet en daaruit volgt een gezonde volumegroei voor Nokia'', aldus het bedrijf in een verklaring. ,,De geleverde volumes zijn groter dan eerder voorspeld, ondanks een wereldwijd tekort aan een aantal onderdelen.''

Nokia verkoopt twee keer zo veel mobieltjes als zijn belangrijkste concurrent, het Amerikaanse Motorola. Wel verliest Nokia al enige tijd marktaandeel aan concurrenten als Sony Ericsson en Samsung.

Volgens analisten introduceert Nokia te weinig aansprekende ontwerpen en te weinig innovatieve toepassingen op zijn mobieltjes. Zo maakt Nokia geen uitklapbare toestellen, terwijl die juist populair zijn. Ook zou het bedrijf te weinig allianties aangaan met telecomaanbieders. Gisteren introduceerde Nokia overigens drie nieuwe toestellen in Art Deco-stijl.

Marktonderzoeker Gartner schatte het marktaandeel van Nokia in het eerste kwartaal van dit jaar op 28,9 procent, tegen 34,6 procent een jaar geleden.

In het tweede kwartaal zou Nokia weer gestegen zijn tot 29,4 procent.