Minder regels voor gft

Gemeenten krijgen meer vrijheid bij het gescheiden inzamelen van groente-, fruit- en tuinafval (gft). Binnenkort mogen ze zelf de frequentie van het inzamelen bepalen. Zo kunnen ze de wintermaanden overslaan, zoals onder meer Kampen wil doen. Ook kunnen gemeenten besluiten alleen bepaalde soorten gft in te zamelen, bijvoorbeeld tuinafval, zoals in de Limburgse gemeente Horst aan de Maas als proef gebeurt. Ook mogen gemeenten andere afvalstromen tegelijk met het gft inzamelen. Zo zamelt Almere bij wijze van experiment nu luiers in.

Dit heeft staatssecretaris Van Geel (VROM) besloten op advies van het Afval Overleg Orgaan (AOO), een bestuurlijk platform waarin rijk, provincies en gemeenten het afvalbeleid bespreken. Er geldt nu een wettelijke plicht tot het gescheiden inzamelen van afval. Die blijft bestaan, aldus Van Geel, maar een wetswijziging zal meer afwijkingen toestaan. Nu is het alleen mogelijk om ontheffing te krijgen van de plicht tot gescheiden inzamelen in wijken met veel hoogbouw.