Metrobouw in avonduren mag van rechter doorgaan

De aanleg van het metrostation van de Noord-Zuidlijn in de Ferdinand Bolstraat in Amsterdam mag ook in de avonduren doorgaan. Dat heeft de rechtbank in Amsterdam gisteren bepaald.

Een groep bewoners hadden in een kort geding tegen de gemeente geëist dat de werkzaamheden aan de metro in de avonduren zou stoppen vanwege de herrie.

De bouwwerkzaamheden voor de Noord-Zuidlijn, een metrolijn die Amsterdam-Noord met Zuid moet gaan verbinden, vinden sinds maart ook in de avonduren en in het weekend plaats, omdat de aanleg vertraging heeft opgelopen.

De werkzaamheden aan het metrostation `Ceintuurbaan' in de Ferdinand Bolstraat vinden in de onmiddellijke nabijheid van de woonhuizen plaats. De huizen staan enkele meters van de bouwput. In de straat worden diepwanden tot 45 meter diepte geplaatst. In het weekend wordt er onderhoud gepleegd aan de graafmachines.

Om de bewoners tegemoet te komen verleent de gemeente financiële compensatie voor het ,,verminderde woongenot''. Daarnaast gaat de gemeente deze maand voorzetramen in de woningen plaatsen om de bouwgeluiden tegen te gaan. Maar de bewoners willen ondanks deze tegemoetkomingen dat de bouw in de avonduren gestopt wordt wegens de geluidsoverlast.

Tegen de aanleg van de metrolijn worden geregeld procedures aangespannen door buurtbewoners en de vereniging De Bovengrondse, die tegen de metrolijn is. Begin deze maand heeft de vereniging een klacht ingediend bij het Europees Hof voor de Rechten van de Mens in Straatsburg. De organisatie is het niet eens met een uitspraak van de afdeling bestuursrechtspraak van de Raad van State die oordeelde dat de gemeente terecht een vergunning heeft verleend voor de inrichting van metrostation Rokin.

Maar volgens de vereniging De Bovengrondse is onvoldoende gekeken naar de veiligheid van het metrostation. Een procedure bij het Europees Hof kan jaren duren. In die tijd kan de bouw van station Rokin gewoon doorgaan. Eind 2011 moet Noord-Zuidlijn gereed zijn.