Jemen doodt shi'itische rebel

Na maandenlange gevechten hebben Jemenitische regeringstroepen vanochtend een extremistische shi'itische geestelijke gedood die zich met duizenden gewapende aanhangers in het noordwesten van het land had verschanst. De geestelijke, Hussein al-Houthi, werd door de regering beschuldigd van opruiiing van de bevolking tegen het centrale bewind en van anti-Amerikaanse ophitserij.

,,Wij kunnen bevestigen dat Houthi en tientallen van zijn aanhangers vanochtend bij gevechten zijn gedood'', aldus een regeringsfunctionaris in de hoofdstad Sana'a. ,,Dit is het einde van de opstand.'' De strijd rond Houthi's hoofdkwartier in de provincie Saada, 240 kilometer ten noorden van de hoofdstad, heeft naar schatting meer dan 400 mensen het leven gekost.

De Jemenitische autoriteiten hadden een beloning van 54.000 dollar – veel geld in het verarmde land – uitgeloofd voor de gevangenneming van Houthi voor zij in juni in het offensief gingen. In de tussentijd zijn bijna 3.000 leden van Houthi's `Gelovige Jeugd' gevangen genomen.

Houthi, zoon van een van de grote figuren van de shi'itische zaïdische sekte – een meerderheid in het noordwesten maar een minderheid in het hele land – was tot 1997 parlementslid. Later opende hij volgens de autoriteiten in Saada zonder toestemming religieuze scholen en vormde hij een geheim gewapend netwerk. Het regime had de zaïdieten verzekerd dat de actie tegen Houthi niet tegen hun geloof als zodanig was gericht.

Houthi's opstand had niets te maken met Bin Ladens terreurnetwerk Al-Qaeda, dat van oudsher ook veel aanhang heeft in Jemen. Bin Laden en zijn netwerk hebben een fundamentalistisch-sunnitische achtergrond.