`Gevangenen' niet geregistreerd

De Verenigde Staten hebben maximaal 100 `spookgevangenen' in Irak buiten de boeken gehouden om hen te verbergen voor waarnemers van het Internationale Rode Kruis. Dat hebben Amerikaanse generaals gisteren meegedeeld tijdens een hoorzitting in het Congres. Dit aantal is veel hoger dan eerder gemeld. Volgens de generaals is het precieze aantal onbekend omdat de CIA niet meewerkt. De Geneefse Conventies, waaraan de VS zeggen zich te willen houden, eisen dat landen informatie over (krijgs)gevangenen in bezet gebied doorgeven aan het Internationale Rode Kruis, dat hen bezoekt. Congrescommissies hielden gisteren hoorzittingen over een legeronderzoek naar de rol van de militaire inlichtingendiensten in het schandaal van het misbruik van Iraakse gevangenen in Bagdad.