Britse vossenjacht bijna wel/niet afgeschaft

De traditionele Britse drijfjachten op vossen worden nog tijdens de huidige regeringstermijn wettelijk verboden, precies zoals premier Tony Blair zijn Labour-achterban al een paar jaar heeft beloofd.

Maar volgens zijn jongste voorstel moet een wet van die strekking pas over twee jaar daadwerkelijk ingaan, zodat jagers, drijvers, hoefsmeden, slagers, manegehouders, kleermakers, boeren, hondenfokkers, pub-uitbaters en Landrover-dealers op het platteland zich kunnen instellen op die revolutie en de economische gevolgen van een verbod kunnen worden getemperd.

Dat is de strekking van het listige wetsontwerp dat de regering-Blair gisteren heeft aangekondigd. Zo hoopt de premier enerzijds de meerderheid van diervriendelijke grotestadsbewoners in zijn fractie te vriend te houden, die steeds bloeddorstiger een permanent en radicaal verbod op de eeuwenoude vossenjacht eisen, omdat daarmee nodeloos dierenleed zou worden veroorzaakt. En tegelijkertijd wil de premier de bittere pil vergulden voor de gemeenschappen op het platteland, waar de vossenjacht niet alleen al een paar honderd jaar een way of life is, maar waar bovenal de Conservatieve stemmen in de meerderheid zijn.

Anders en korter gezegd: Blair hoopt de politieke splijtzwam van de vossenjacht zo over de parlementsverkiezingen van 2005 heen te tillen. Zijn partijgenoten krijgen het verbod, de Tories krijgen uitstel van executie. En vulpes vulpes, de roodharige kippendief Reinaert, is nog twee jaar vogelvrij voordat hij heilig wordt verklaard.

Alun Michael, staatssecretaris voor Plattelandszaken, kondigde gisteren aan dat de regering volgende week opnieuw zal laten stemmen over een verbod op de vossenjacht. Dat het Lagerhuis, waar Labour in de meerderheid is, daar ruim vóór is, staat vast. Daarna zal de regering gebruikmaken van de zogeheten Parliament Act, een sporadisch gebruikte noodmaatregel, om de wet ondanks het te verwachten verzet in het Hogerhuis door te drukken.

De Lords hebben zich de afgelopen vier jaar herhaaldelijk uitgesproken voor een `Derde Weg' bij de vossenjacht, waarbij sommige jachten zouden kunnen overleven, zij het onder een stringent nieuw stelsel van vergunningen. Blair, die noch met de tegenstanders in zijn partij noch met de voorstanders van het te paard achter een vos aanhollen veel op heeft, was de uitvinder van die aanvankelijke middenoptie.

Maar na een reeks ternauwernood voorkomen nederlagen binnen zijn partij over Irak, het collegegeld en de privatisering van de gezondheidszorg heeft hij berekend dat de dissidenten in de aanloop naar de parlementsverkiezingen een kluif verdienen. Die krijgen ze, onder voorbehoud, terwijl de Lords dus onbarmhartig moeten kiezen tussen een onmiddellijk verbod en twee jaar uitstel.

Zo liggen de kaarten nu. De Tories hebben beloofd de wet te zullen terugdraaien als zij worden gekozen. Daar ziet het nog steeds niet naar uit. Net als in de fabel zal Reinaert vermoedelijk het laatst lachen.