Bedplassertjesmuziek

Op nummer 28 van de Top-50 staat deze week het liedje

Everybody's Changing van het Engelse trio Keane. Het is de tweede hit van Keane in ons land; de eerste heette Some where Only We Know.

Nederland is blijkbaar dol op bedplassertjesmuziek.

Bedplassertjesmuziek?!

Ja, dat is de naam van het soort muziek dat Keane speelt. Het klinkt misschien een beetje onaardig, maar zo is het niet bedoeld. Bedplassertjesmuziek is gewoon de naam van een stroming, net als r&b of hardrock. Je hebt goede en minder goede bedplassertjesmuziek. De naam is ooit speciaal bedacht voor de groep Coldplay, want zij zijn de kopstukken van het genre. Starsailor is er ook goed in. Keane komt net kijken, maar heeft al in allerlei landen succes.

Het is niet zo dat je door hun liedjes in je bed gaat plassen. De naam is bedacht om aan te geven dat het muziek voor huilebalken is. Niet stoer, mannelijk en heftig – maar lief, zacht en zweverig. Geen mannen die met een gitaar zwaaien alsof het een bijl is, maar muzikanten die met fluwelen handschoentjes over de toetsen van hun piano aaien.

Het is knap van Keane dat je aan hun liedjes niet hoort dat ze maar met zijn drieën zijn. Er zit zoveel galm op de instrumenten dat de muziek groot en wolkig klinkt. Je zou er bijna in verdwalen. Dat is toevalllig ook waar het nummer Everybody's Changing over gaat: over verdwalen onderweg (`You wander your own land': Je zwerft door je land), en over verdwaald zijn tussen de mensen om je heen. Zanger Tom Chaplin zingt: `You're aching, you're breaking/ And I can see the pain in your eyes/ Says everybody's changing/ And I don't know why' (Je bent gekwetst, je stort in/ Ik zie de pijn in je ogen/ Ze zeggen dat iedereen verandert/ en ik weet niet waarom).

Dat iedereen steeds verandert klinkt niet zo ernstig, maar stel je voor: dan weet je nooit precies wie je voor je hebt. Is hij een vriend of inmiddels een vijand? Is hij nog zachtmoedig of ineens gemeen?

De huilebalken en bedplassertjes van deze wereld blijft ook niets bespaard.

    • Hester Carvalho