Akzo wil omzet in China verdubbelen

Chemieconcern Akzo Nobel voorspelt dat de omzet van het bedrijf in China de komende vijf jaar zal verdubbelen tot 1 miljard dollar (819 miljoen euro). Dat zei bestuursvoorzitter H. Wijers vandaag bij de opening van een kantoor in Shanghai, zo maakte Akzo vanmorgen bekend.

Bijna alle onderdelen van Akzo hebben inmiddels activiteiten in China. De omzet die Akzo in China haalt, is de afgelopen vijf jaar verdubbeld tot 500 miljoen dollar. ,,Het is onze ambitie dit te herhalen'', zei Wijers. Dit jaar verwacht Akzo 600 miljoen dollar omzet in China te boeken.

China speelt volgens Wijers een belangrijke rol in de groei van het bedrijf. In tien jaar heeft Akzo er 21 vestigingen geopend, waar bij elkaar 3.000 mensen werken. Van de productie van chemische halffabrikaten in China wordt 70 procent binnen China afgezet.

,,Onze expansie in China zal worden versneld omdat wij direct kunnen leveren aan de snelgroeiende Chinese markt. Het nieuwe kantoor in Shanghai zal een vitale rol gaan spelen bij de ondersteuning van onze activiteiten in dit belangrijke deel van de wereld'', aldus Wijers. In juli opende Akzo twee fabrieken van chemische coatings (zoals verf voor schepen en autolak) in China, nabij Peking en Shanghai. Daarmee komt het aantal Chinese fabrieken van Akzo op acht.

De belangrijkste inkomstenbron van Akzo in China komt uit de chemische coatings, die goed zijn voor 63 procent van de omzet. De divisie Chemicals, die halffabrikaten voor de productie van onder meer wasmiddelen, plastic en inkt maakt, levert 28 procent van de Chinese omzet. De rest komt uit medicijnen.

In juli publiceerde Akzo Nobel een 7 procent hogere kwartaalwinst van 216 miljoen euro. Akzo waarschuwde dat de nettowinst dit jaar lager zal uitkomen dan in 2003.