Aftellen voor eerste WK voetbal in Nederland

Nederland organiseert volgend jaar het WK voetbal voor spelers tot twintig jaar. Om jong publiek te trekken, zijn de toegangsprijzen laag: 5 tot 15 euro voor twee wedstrijden.

Nog iets meer dan 6.500 uur en steden als Utrecht, Kerkrade en Emmen lopen de kans om even onderdeel te worden van het wereldnieuws. Dan namelijk, op 10 juni volgend jaar, gaan 24 landen uitmaken wie wereldkampioen voetbal tot twintig jaar wordt. ,,Honderden miljoenen mensen in meer dan honderd landen zullen de wedstrijden volgen. De NOS heeft zich contractueel verplicht om alle wedstrijden live door te geven'', zei toernooi-directeur Harry Been gisteren bij de start van het aftellen. Een klok op het Utrechtse Vredenburg telt nu de uren af tot de aftrap die in Kerkrade zal plaatsvinden.

Niet toevallig stond Utrecht gisteren centraal. In stadion Galgenwaard worden naast enkele groepswedstrijden ook een halve finale en de finale (op 2 juli) gespeeld. Goed voor de stad volgens sportwethouder Hans Spekman. ,,Dit toernooi moet aan de jongeren laten zien hoe leuk voetbal is. Of welke andere sport dan ook. In sommige wijken wordt veel gesport, maar over bepaalde delen van Utrecht maak ik me wel zorgen.''

Rondom ,,het eerste echte WK voetbal in Nederland'' organiseren de zes uitverkoren steden (naast Utrecht, Kerkrade en Emmen ook Doetinchem, Enschede en Tilburg) veel activiteiten om zichzelf op de kaart te zetten. Plannen variëren van `voetbal-idols' tot een wk-village.

Het evenement vindt bewust plaats in kleinere steden, met kleinere stadions die – zo hoopt de organiserende KNVB – vol komen te zitten. ,,Gelukkig heeft Duitsland zich geplaatst voor het toernooi en we hebben vier stadions die dicht in de buurt van de grens zitten. Ook de plaatsing van het Turkse team is commercieel erg interessant voor ons'', zei Been van de KNVB gisteren. Alleen de zeven Europese deelnemers zijn nu al bekend, want op alle andere continenten moeten nog kwalificatiewedstrijden worden gehouden.

Been kampt overigens nog wel met een gat in zijn begroting. De uitgaven zijn geschat op 12 miljoen, de inkomsten op 10. ,,Maar als we met een gat blijven zitten komt dat niet ten laste van de KNVB. We hebben na de winst van Euro 2000 nog een potje waar minstens 7 miljoen euro in zit'', aldus Been. Om ook jongere toeschouwers te trekken blijven de prijzen laag: van 5 tot 15 euro voor telkens twee wedstrijden. Ter vergelijking: bij het oefenduel van het Nederlands elftal tegen Liechtenstein liepen de prijzen op tot 40 euro.

De voormalige directeur van het EK in Nederland en België zou financieel gebaat zijn bij een goed optreden van de Nederlandse ploeg. Aan jeugd-bondscoach Foppe de Haan is de taak toebedeeld om van het evenement een sportief succes te maken. Als gastland is Nederland automatisch geplaatst. Erg optimistisch over de kansen is hij niet. ,,Ik ben een positief gestemd mensen, maar we moeten heel reëel zijn. Dit is niet een team dat op dit moment overloopt van voetbalkwaliteit.'' Van de huidige selectiespelers, geboren na 1 januari 1985, spelen er vijf bij AZ, drie bij Ajax en drie bij FC Utrecht. Onder anderen de Ajacied Ryan Babel en Rick Kruys (FC Utrecht) hebben al speelminuten in de eredivisie gekregen.

De Haan wilde gisteren niet zeggen of hij sinds zijn aantreden bij de KNVB deze zomer optimistischer of pessimistischer is geworden over het beschikbare voetbaltalent. ,,Ik ben realist. Als er voldoende beleving is, kan je altijd meer dan je denkt'', aldus de voormalige trainer van Heerenveen. ,,Het zou nu niet reëel zijn om met allerlei doelstellingen te komen.''

Traditiegetrouw heeft Nederland altijd moeite om zich te kwalificeren bij het één na grootste toernooi van de wereldvoetbalfederatie FIFA. Van de voorgaande veertien edities plaatste Nederland zich slechts drie keer. De laatste keer was in 2001 toen het elftal onder toenmalig bondscoach Louis van Gaal een achtste plaats bereikte, met onder anderen John Heitinga, Rafael van der Vaart en Arjen Robben.

,,Onze jongerenelftallen zijn bij dit soort toernooien vaak wat aan de lichte kant'', aldus De Haan. In andere landen wordt op jonge leeftijd meer fysiek getraind. ,,En bij ons gaat de doorstroming sneller door naar hogere [oudere] teams, waardoor gemiddeld genomen de jongerenteams minder goed presteren. Dat is bij dit toernooi gelukkig geen probleem, want in de zomer kunnen ook A-internationals meedoen. Bijvoorbeeld Collins John die nog geen twintig is.'' De speler van Fulham mag nu ook gaan aftellen.

    • Erik van der Walle