Aanhouding voor hulp bij zelfdoding

Oprichter Jan H. van Stichting De Einder is woensdagochtend aangehouden op verdenking van hulp bij zelfdoding of van euthanasie bij een 25-jarige psychiatrische patiënt. Dat zegt het openbaar ministerie.

De vrouw pleegde vorige week zelfmoord. In haar huis vond de politie een brochure van stichting De Einder, een organisatie die zich richt op `begeleiding van mensen met een doodswens'. Daarnaast werd correspondentie gevonden tussen de vrouw en Jan H., de oprichter van de stichting die sinds 1995 bestaat.

Volgens dr. Ton Vink, een van de counselors van de stichting, is Jan H. niet aanwezig geweest bij de zelfdoding en dateerde de laatste correspondentie met de vrouw van augustus vorig jaar.

Al eerder werd een counselor, Willem M., van de stichting veroordeeld door het gerechtshof in Leeuwarden tot een jaar gevangenisstraf, waarvan acht maanden voorwaardelijk, voor de hulp bij de zelfdoding van een 81-jarige vrouw. De zaak ligt nu bij de Hoge Raad. Willem M. is veroordeeld op grond van artikel 294 uit het wetboek van strafrecht, waarin `behulpzaam zijn' bij zelfdoding strafbaar is gesteld.

Willem M. was aanwezig bij de zelfdoding. Dat is wettelijk toegestaan. Het is ook toegestaan om gesprekken te voeren over zelfdoding en algemene informatie te geven over welke middelen geschikt zijn om het leven succesvol te beëindigen. Wat niet mag, blijkt uit deze uitspraak, is actief `behulpzaam' zijn. Willem M. zou onder andere een bakje Biogarde hebben klaargezet om de medicijnen in te nemen, en zou hebben gecontoleerd of de plastic zak over het hoofd van de vrouw goed bevestigd was. En dat was volgens de rechters wél strafbaar.

Levensbeëindiging door inname van slaap- en kalmeringsmiddelen en het plaatsen van een plastic zak om het hoofd, is een van de `humanere' manieren voor zelfdoding waarover stichting De Einder informeert.

Jan H. wordt vanmiddag voorgeleid voor de rechter-commissaris. Op hulp bij zelfdoding staat volgens artikel 294 een gevangenisstraf van ten hoogste drie jaar. Op euthanasie, opzettelijk het leven van een ander beëindigen op diens uitdrukkelijk verzoek, staat twaalf jaar gevangenisstraf.