Zege Oranje

Met geluk heeft het Nederlands elftal onder leiding van de nieuwe bondscoach Marco van Basten gisteren met 2-0 gewonnen van Tsjechië. De Tsjechische spits Jan Koller kopte op de lat. De Duitse scheidsrechter Merk had een penalty kunnen geven voor een overtreding van Nigel de Jong op Milan Baros.

,,Natuurlijk zijn we een paar keer goed weggekomen en natuurlijk hadden sommige dingen beter gekund'', aldus een gelukkige Van Basten na de wedstrijd in de Amsterdamse Arena. ,,Maar je moet ook niet vergeten dat we slechts drie weken bezig zijn. We zijn met een jonge ploeg onderweg en ik denk dat we nog veel en veel beter kunnen worden.''

Met de overwinning is Nederland goed begonnen aan de kwalificatiereeks voor het WK in 2006.

De overwinning kwam tot stand door twee doelpunten van de 34-jarige spits Pierre van Hooijdonk. Van Basten begon de wedstrijd met slechts drie verdedigers en zette ook de aanvallend ingestelde middenvelder Sneijder voor de defensie. In de aanloop naar de wedstrijd tegen Angstgegner Tsjechië, die een aantal belangrijke krachten miste, had de voormalige spits al laten weten aanvallend en dominerend te willen spelen.

Verliezend trainer Brückner wees na afloop met de beschuldigende vinger naar de arbitrale leiding. ,,We hebben goed gespeeld. Wij hoeven ons niet te schamen. Ik vind het wel ongelooflijk dat onze tegenstander zeker zestig overtredingen mocht maken. Dat vind ik echt schandalig.''

Oranje: pagina 10