Zalm: nieuwe bemiddeling is mogelijk

De overheid houdt de mogelijkheid open om opnieuw te bemiddelen tussen aanbieders en afnemers van aandelenleaseproducten. Dat zei Minister Zalm (Financiën) gisteren tijdens een debat in de Tweede Kamer.

Wanneer en onder welke omstandigheden hij weer wil bemiddelen zei de minister niet. Wel zei Zalm dat een nieuwe bemiddelingspoging zal plaatsvinden achter de schermen en niet – zoals bij een eerdere poging – ,,op het grote toneel''. Volgens een woordvoerder van het ministerie moet er overigens eerst iets veranderen bij de houding van de aanbieders van de leaseproducten eer Zalm opnieuw tussenbeiden komt.

Eerder dit jaar mislukte een bemiddeling van de Commissie Geschillen Aandelenlease, beter bekend als de commissie-Oosting. Deze commissie was in 2003 ingesteld door Zalm en had als doel een oplossing te vinden voor het conflict tusen duizenden bezitters van aandelenleaseproducten en de aanbieders. Het conflict dateert uit de periode 1995 tot 2002 toen duizenden particulieren in leaseproducten stapten en via deze constructies aandelen kochten met geleend geld. Deze particulieren zijn vaak diep in de schulden terechtgekomen als gevolg van de ingezakte beurzen. Aanbieders van leaseproducten zijn onder meer Dexia, Aegon, Fortis en ING.

Het mislukken van de commissie-Oosting betekende dat de gedupeerden – die de aanbieders verwijten dat zij verkeerd zijn voorgelicht over de risico's – via de rechter hun gelijk moesten halen. Er lopen, zo zei minister Donner van Justitie gisteren, momenteel zo'n 1.400 rechtszaken tegen Dexia en andere aanbieders. Donner waarschuwde de leasebeleggers dat zij wel haast moeten maken met het aanhangig maken van zulke zaken omdat het gevaar van verjaring op de loer ligt. Zowel Zalm als Donner zeiden overigens dat particulieren gewoon gebruik kunnen blijven maken van rechtsbijstand. Het budget van de rechtsbijstand is aan het opraken door het grote beroep dat de leasebeleggers op de dienst doen. Zalm bevestigde dat hij financieel zal bijspringen zodat de rechtsbijstand kan doorgaan en niemand de deur hoeft te wijzen.