Winterreise

De Britse tenor Ian Bostridge (39) hield zich al vaak bezig met Schuberts Winterreise en zong de liedcyclus ook meermaals live in Amsterdam. Maar een cd-opname van Winterreise realiseerde Bostridge pas nu, in een zeer succesvolle samenwerking met de Noorse pianist Leif Ove Andsnes. Wie denkt aan de inhoudelijke duisternis van Winterreise, denkt misschien niet meteen aan Bostridge's soepele, heldere tenorgeluid.

Dat traditionele vooroordeel bestrijdt de zanger effectief – met stem én pen. De oorspronkelijke ligging voor hoge bariton `haalt' slechts een enkele zanger. Tenoren genieten in elk geval het voordeel Schuberts eigen transposities te kunnen gebruiken, stelt Bostridge in zijn toelichting. Een goed punt, maar uiteindelijk overtuigen Bostridge en Andsnes niet met redelijke argumenten maar door de steeds weloverwogen en opmerkelijk felle toon van hun Winterreise. De herinnering aan de geknakte liefdesidylle (Rückblick) is meer nijdig dan melancholiek. In liederen als Erstarrung en Auf dem Flusse voeren woede en verdriet een strijd. En zelfs in het voorlaatste lied Die Nebensonnen prikt stekelige frustratie door de sombere berusting heen. En toch is Winterreise volgens Bostridge en Andsnes zeker niet extreem emotioneel. Daarvoor is de uitvoering te zeer woord voor woord doordacht, te afgewogen ook.

In het Amsterdamse Concertgebouw begint Bostridge volgend weekeinde aan de invulling van de jaarlijkse carte-blanche-serie, in samenwerking met de Duitse bariton Thomas Quasthoff.

F. Schubert, Winterreise door Ian Bostridge en Leif Ove Andsnes, EMI 7243 5 57790 2 1.

    • Mischa Spel