Voorkeur Theater

De luitenant van Inishmore

Twee jaar geleden ging bij het Noord Nederlands Toneel de slapstick over blind geweld in première, getiteld De Luitenant van Inishmore, geschreven door de Ierse toneelauteur Martin McDonagh (1970). In deze voorstelling, geregisseerd door Koos Terpstra, zijn gruweldaden een feest; mensen neerschieten en onherkenbaar verminken is een kleinigheid waar de hoofdrolspeler, Padraic, zijn hand niet voor omdraait. Deze wat getikte, gevreesde terrorist houdt het meest van zijn kat, de inmiddels beroemd geworden toneelkater Jaap. Wanneer Paidracs moeder en haar vriend deze rode kat met schoensmeer zwart willen maken, slaan bij de gewelddadige jongeman de stoppen door. McDonagh heeft een feilloos gevoel voor snelle en verrassende wendingen in dit fel realistische stuk. Samen met regisseur Koos Terpstra laat hij zien waartoe menselijke willekeur in staat is wanneer de geest eenmaal door woede en wraakzucht verblind raakt. Naast de terrorist speelt het meisje Maureen een mooie rol; hoewel zij gevoeligheid uitstraalt, kan zij op vijftig meter afstand iemands ogen uitschieten. Het liefst wil ze gaan vechten in het noorden, in Ulster, de streek van het duistere geweld. In het zogenaamde vredige gehucht Inishmore oefent ze. Het lijkt of ze zich oefent in kinderspel, maar de waarheid is vele malen gruwelijker en wreder. Van schrijver McDonagh zijn in Nederland met veel succes De Leenane Trilogie en De kreupele van Inishmaan opgevoerd.

14-18 sept Groningen, De Machinefabriek, Bloemstraat 38. Inl 050-3113399; www.nnt.nl

Sweetheart Come

Aan de Westkappelse Zeedijk tussen Domburg en Westkapelle is de muziektheatervoorstelling Sweetheart Come te zien, gecomponeerd en geregisseerd door Mariecke van der Linden. Het stuk is gebaseerd op een gedicht van Coleridge en gaat over het gevecht van een kapitein met de zee. Het is een openluchtvoorstelling waaraan de ondergaande zon een bijzonder cachet geeft. Hoofdrolspeler Jack Vecht valt op door zijn krachtige aanwezigheid en zijn dwingende spel.

10-11 sept Westkappelse Zeedijk, Zeeland Nazomer Festival. Inl 0900-3300033; www.nazomerfestival.nl

De Eend Variaties

Acteurs Bert André en Bram Kwekkeboom spelen in de haven van het Paal (Zeeuws-Vlaanderen) het theaterduet De Eend Variaties (The Duck Variations) van David Mamet. Het is een gedempt en melancholiek getoonzette voorstelling over ouderdom en het voorbijgaan van de tijd. Plaats van handeling is een zogenaamd `praethûûsje' of `klapkot' dat in Zeeland een sociale ontmoetingsplaats is voor oude zeelieden. Vanuit dit huisje is er altijd zicht op het water.

9-11 sept Haven Paal, Zeeland Nazomer Festival. Inl 0900-3300033; www.nazomerfestival.nl

Novecento

Acteur Porgy Franssen treedt op in een monoloog over een kind, dat geboren is op de oceaanstomer Virginia en dat schip nooit meer wil verlaten uit angst voor de grote buitenwereld.

Hij groeit uit tot de grootste pianist van de oceanen. Franssen vertelt subtiel en ingetogen het levensverhaal van deze pianist, Novecento geheten omdat hij in 1900 werd geboren. De geschiedenis is gebaseerd op de tekst Novecento door de Italiaan Allessandro Barrico.

9-11 sept Haarlem, De Toneelschuur, Lange Begijnestraat 9. Inl 023-5173910; www.orkater.nl