Voorkeur Muziek!

The Music

De psychedelische rock van de Britse groep The Music galmde er lustig op los op het titelloze debuutalbum, dat in alle opzichten overtroefd wordt door de nieuwe cd Welcome To The North die magistraal, breed uitwaaierend en verheven klinkt alsof Led Zeppelin, U2 en The Cult de armen ineen hebben geslagen. Zanger Robert Harvey is een charismatisch frontman die het niet alleen te doen is om de roem van het moment, maar die bij wil dragen aan een betere wereld. Te beginnen in het noorden van Engeland.

15 sept 21u Melkweg, Amsterdam. Res 020-5318181.

Muziekfestival

Het Enschede Muziek Festival 2004 heeft als thema `Oud over Nieuw' en brengt van 10 t/m 18 september concerten waarin vele stijlen met elkaar worden verbonden.

De samenwerking van het poppodium Atak, het Saxion Conservatorium, de Nationale Reisopera, het Orkest van het Oosten, de Muziekschool Twente en het Podium Twente loopt vooruit op het functioneren van het toekomstige Muziekkwartier. Het openingsconcert is met soliste Charlotte Margiono.

www.enschedemuziekfestival.nl

Luisa Miller

De Nederlandse Reisopera opent het seizoen met Luisa Miller, een opera van Verdi naar het toneelstuk Kabale und Liebe van Schiller, geregisseerd door Arnaud Bernard. De liefde tussen Luisa en Carlo wordt met een ingewikkelde en geniepige intrige opengebroken door Wurm. Uiteindelijk sterven de gelieven aan het drinken van gif. De titelrol wordt gezongen door Elzbieta Szmytka, Carlo Scibelli is Rodolfo. Brad Chohen dirigeert het Gelders Orkest.

11 sept (première in Orpheus,

Apeldoorn) t/m 16 okt.

Inl www.reisopera.nl

Sweetheart Come

Aan de Westkappelse Zeedijk tussen Domburg en Westkapelle is de muziektheatervoorstelling Sweetheart Come te zien, gecomponeerd en geregisseerd door Mariecke van der Linden. Het stuk is gebaseerd op een gedicht van Coleridge en gaat over het gevecht van een kapitein met de zee. Het is een openluchtvoorstelling waaraan de ondergaande zon een bijzonder cachet geeft. Hoofdrolspeler Jack Vecht valt op door zijn krachtige aanwezigheid en zijn dwingende spel.

10-11 sept Westkappelse Zeedijk, Zeeland Nazomer Festival. Inl 0900-3300033; www.nazomerfestival.nl

De Eend Variaties

Acteurs Bert André en Bram Kwekkeboom spelen in de haven van het Paal (Zeeuws-Vlaanderen) het theaterduet De Eend Variaties (The Duck Variations) van David Mamet. Het is een gedempt en melancholiek getoonzette voorstelling over ouderdom en het voorbijgaan van de tijd. Plaats van handeling is een zogenaamd `praethûûsje' of `klapkot' dat in Zeeland een sociale ontmoetingsplaats is voor oude zeelieden. Vanuit dit huisje is er altijd zicht op het water.

9-11 sept Haven Paal, Zeeland Nazomer Festival. Inl 0900-3300033; www.nazomerfestival.nl

Novecento

Acteur Porgy Franssen treedt op in een monoloog over een kind, dat geboren is op de oceaanstomer Virginia en dat schip nooit meer wil verlaten uit angst voor de grote buitenwereld.

Hij groeit uit tot de grootste pianist van de oceanen. Franssen vertelt subtiel en ingetogen het levensverhaal van deze pianist, Novecento geheten omdat hij in 1900 werd geboren. De geschiedenis is gebaseerd op de tekst Novecento door de Italiaan Allessandro Barrico.

9-11 sept Haarlem, De Toneelschuur, Lange Begijnestraat 9. Inl 023-5173910; www.orkater.nl