Voorkeur Film

Gegen die Wand

Hij heeft het leven vaarwel gezegd na de dood van zijn vrouw, zij wil het leven juist omhelzen door haar familie te verlaten. Samen vormen Cahit en Sibel een onwaarschijnlijk liefdespaar in Gegen die Wand, de veelbekroonde speelfilm van de Turks-Duitse regisseur Fatih Akin. Akin maakte er een subtiel psychologisch drama van, zonder al te veel cinematografische hoogstandjes.

Regie: Fatih Akin. Met: Birol Ünel, Sibel Kekilli, Catrin Striebeck, Güven Kiraç, Meltem Cumbul, Demir Goekoel, Cem Akin, Stefan Gebelhoff. In: 17 bioscopen (met Turkse ondertitels in Pathé Arena, Amsterdam).

Film by the Sea

Het festival Film by the Sea in Vlissingen en dependance Scheveningen lijkt elk jaar meer de moeite waard te worden. Het opent met het veelbelovende debuut van videoclip-regisseur Michel Gondry: The Eternal Sunshine of the Spotless Mind. Verder zijn er premières van onder meer Cool! van Theo van Gogh en Stille nacht van Ineke Houtman. Een programma-onderdeel is gewijd aan de cinema van de nieuwe Europese lidstaten. Zo wordt een retrospectief getoond van de Tsjechische filmer Milos Forman.

Film by the Sea. Vlissingen, 10-19 sept. Scheveningen, 13-17 sept.

K. Schippers en de Liefde

Een snoepprogramma van 72 uur. De Balie in Amsterdam presenteert in het weekend een filmprogramma van schrijver en filmkenner K. Schippers. Hij voorziet de beelden met zijn eigen associatieve betekenissen. Met de korte liefdesfilms van Mark de Cloe, het hopeloze verlangen van The Third Man, de zachtmoedige Houd de treinen in het oog, brute Popeye's en meer, veel meer van zulk moois.

De Balie, Amsterdam, 18 en 19 sept van 20 tot 20u. Res voor een speciale film is niet mogelijk. Passepartouts: 4 uur geldig €10, 12 uur €20, 24 uur €30. Res 020-5535151. Inl www.debalie.nl.

The Agronomist

In het veelzijdige oeuvre van regisseur Jonathan Demme (Stop Making Sense, The Silence of the Lambs) neemt The Agronomist een eervolle plaats in. Door een indringend portret van radiomaker Jean Dominique te schetsen, vertelt hij de roerige geschiedenis van Haïti, klein land in de schaduw van de Verenigde Staten en (dus) speelbal van brute dictators als vader en zoon Duvalier. Gedurende decennia nam hij gesprekken op met de charmante Dominique in gevecht tegen censuur en corruptie.

Regie: Jonathan Demme. In: Filmmuseum Cinerama, Amsterdam.

Aaltra

Twee buren die elkaars bloed wel kunnen drinken, raken bij een handgemeen invalide en besluiten onwillig af te reizen naar Finland. Daar zoeken ze de Aaltra tractorfabriek om een schadeclaim te deponeren. Het zou mooi zijn om de rolstoel-zoektocht te kunnen karakteriseren als een Bildungsfilm voor invaliden, maar daar hadden makers en hoofdrolspelers Benoit Delépine en Gustave Kervern helemaal geen zin in. Hun film, in bijna tastbaar, korrelig zwart-wit opgenomen, is een zwartgallig portret van twee verliezers aan de zelfkant. Ze houden zichzelf gaande met doortrapte trucs en verzinsels, maar hun `slachtoffers' verdienen onze sympathie ook niet. Die helpen de mannen namelijk wel uit medelijden, maar laten hen weer keihard vallen als het even kan. Het geheel is van een superieure grauwe humor en heeft een einde dat iedereen met een grote grijns de bioscoop uitstuurt.

Regie: Benoit Delépine. Met: Benoit Delépine, Gustave Kervern.

In 7 bioscopen.