Verzet tegen rechten vrouw

Islamitische partijen in Algerije hebben verzet aangetekend tegen een regeringsplan om de rechten van de vrouwen op het gebied van huwelijk en echtscheiding te verbeteren. President Abdelaziz Bouteflika staat onder druk om het wetsvoorstel in te trekken of een referendum uit te schrijven. In dat laatste geval ,,zullen we de hele maatschappij mobiliseren om deze hervorming te stoppen'', zei gisteren Abdelmajid Manasra, vice-voorzitter van de meeregerende MSP.

De voorgestelde hervormingen geven gescheiden vrouwen recht op alimentatie van hun ex-echtgenoten en verbieden mannen om zonder reden van hun vrouwen te scheiden. Mannen zouden verder toestemming van hun vrouw moeten vragen om méér vrouwen te trouwen en vrouwen zouden geen toestemming van een mannelijk familielid meer nodig hebben om te trouwen. ,,Deze amendementen zijn ongrondwettig omdat ze tegen de grondwet ingaan die zegt dat de shari'a, het islamitisch recht, de staatsreligie is'', zei Lakhdar Benkhalef van de oppositiepartij Al-Islah.

Hervorming van het islamitisch familierecht ligt in alle islamitische landen zeer gevoelig. In het buurland Marokko konden – verdergaande – hervormingen van het familierecht alleen worden doorgevoerd nadat de koning zijn gezag als `Leider van de Gelovigen' had ingeroepen.

In Algiers bestaat angst dat Bouteflika de hervormingen zal uitstellen of verwateren, wat zou aantonen dat de fundamentalisten nog steeds een doorslaggevende invloed hebben. Algerije heeft een bloedige machtsstrijd achter de rug met moslimextremisten die de jaren negentig naar schatting meer dan 150.000 mensen het leven heeft gekost. Bouteflika moet het evenwicht zien te bewaren tussen hervormers, die klagen dat de buurlanden Tunesië en Marokko Algerije op dit vlak hebben ingehaald, en de fundamentalisten die nog steeds sterk zijn.

Algerijnse vrouwen vochten naast de mannen in de onafhankelijkheidsoorlog tegen de Fransen en het land werd daarna gezien als voorvechter van vrouwenrechten. Maar de vrouwen werden later naar huis gestuurd en hun rechten gereduceerd tegen de achtergrond van een algemene islamisering.