Televisie en Radio Voorkeur

ACTUALITEITEN

Twee Vandaag. Minister Van der Hoeven reageert op het rapport van de Rekenkamer over de onderwijsuitgaven. Staatssecretaris Wijn (Financiën), F. Crone (PvdA) en hoogleraar L. Stevens (Erasmus Universiteit Rotterdam) geven commentaar over het idee de hypotheekrente niet meer aftrekbaar te maken. Ned.2, 18.25-19.10u.

Netwerk. De reportage als politiek wapen. De politieke film is met Michael Moore's `Fahrenheit 9/11', waarin president Bush fel wordt bekritiseerd, weer helemaal terug van weggeweest. Ned.1, 20.30-21.02u.

Nova. Reportage over het naoorlogse Duitsland n.a.v. de Nederlandse première van Das wunder von Bern, de succesvolle film over de verrassende Duitse overwinning bij de wereldkampioenschappen voetbal in 1954. Ned.3, 22.20-23.10u.

DOCUMENTAIRE

Histories: Breendonk, het kamp van de waanzin. Documentaire met getuigenissen over het leven in `Auffanglager Breendonk' een voormalig Belgisch fort waar tijdens de oorlog verzetslieden en joden met nazi-terreur werden geconfronteerd. Canvas, 21.00-21.50u.

Zembla: Opgesloten meisjes. In Nederlandse jeugdgevangenissen zitten honderden onschuldige, maar gedragsgestoorde meisjes. Speciale instellingen voor hen hebben enorme wachtlijsten. Een kijkje in de justitiële jeugdinrichting De Doggershoek. NED.3, 21.10-21.50u.

VPRO's Import: The man who knew. Zie tv-vooraf. Ned.3, 0.05-1.03u.

SPORT

Tennis: US Open 2004. Wedstrijdverslagen, interviews en sfeerreportages uit New York, waar het grandslamtoernooi plaatsvindt. RTL5, 17.00-0.00u.

FILM

Meet the Parents (Jay Roach, 2000, VS). Minder leuke komedie grossiert in schoonoudermoppen. Ben Stiller probeert plaats te veroveren in zijn aanstaande schoonfamilie. Met Robert De Niro. Net5, 20.30-22.30u., onderbroken door reclame.

Money Talks (Brett Ratner, 1997, VS). Buddy-actiekomedie. Zwarte kruimeloplichter Chris Tucker en witte tv-verslaggever Charlie Sheen weten zich belaagd door zowel politie als schurken. Veronica, 22.00-23.45u., onderbroken door reclame.

Blind Side (Geoff Murphy, 1992, VS). Thriller. Mysterieuze psychopaat Rutger Hauer terroriseert het echtpaar Rebecca DeMornay en Ron Silver. Veronica, 0.10-2.00u., onderbroken door reclame.

Le placard (Francis Veber, 2001, Frankrijk). Franse succeskomedie waarin oersaaie, gescheiden boekhouder van condoomfabriek (Daniel Auteuil) homoseksualiteit voorwendt om dreigend ontslag af te wenden, in dit geval immers politiek incorrect. Ook met Michel Aumont, Gérard Depardieu, Thierry Lhermitte, Jean Rochefort. BBC2, 0.20-1.45u.

Get on the Bus (Spike Lee, 1996, VS). In slechts 18 dagen gedraaide road movie vertelt het verhaal van vijftien zwarte Amerikanen die in een autobus op weg gaan om in 1995 de omstreden `Million Man March' van dominee Louis Farrakhan in Washington bij te wonen. Ruim aandacht voor de omstreden aspecten van deze manifestatie: het beweerde seksistische en antisemitische karakter. Net5, 0.30-2.40u., onderbroken door reclame.

Blood on the Sun (Frank Lloyd, 1945, VS). Vlotte thriller met James Cagney als Amerikaanse journalist die in het Japan van de jaren twintig in moeilijkheden raakt wanneer hij lucht krijgt van snode militaire plannen. Morgen, BBC2, 14.30-16.00u., zwart-wit.

RADIO

Kunststof. Schrijfster Vonne van der Meer kreeg grote bekendheid met de trilogie Eilandgasten, De avondboot en Laatste seizoen. Verhalen over een vakantiehuis op Vlieland en zijn badgasten. In Van der Meers laatste boek, Ik verbind u door, dat vrijdag verschijnt, eindigt een lichte wrevel in moord. Radio 1, 19.00-20.00u.

De avonden. Na het Gesproken Uitzicht van Marianne Fox-Ockinga, schilder/grafica in Warten, Friesland, een gesprek met ontwikkelingspsycholoog dr. Juliette Walma van der Molen over Beslan. Van der Molen onderzoekt de emotionele reacties van kinderen op televisienieuws. Verder o.m. De Wijde Blik van radiokunstenaar Mat Wijn en de documentaire Een droom van een Jeugd: een zoektocht naar de oorsprong van het verlangen om bij de `echte' joden te horen: de hang naar het joodse leven, het zwijmelen bij joodse boeken en de kritiekloze nostalgie. 747AM, 21.02-23.00u.