Telegraaf vraagt uitleg OM over afluisteren telefoon

De hoofdredactie van dagblad De Telegraaf heeft het openbaar ministerie en minister Donner (Jusitie) om opheldering gevraagd over het aftappen van de mobiele telefoon van misdaadjournalist John van den Heuvel. Volgens de hoofdredactie wordt de vrije pers door justitie in gevaar gebracht.

Een woordvoerder van het landelijk parket bevestigt dat Van den Heuvels telefoon is getapt op 8 maart dit jaar. De journalist nam die dag zelf contact op met het politeam in Limburg omdat hij door een bron op de hoogte was gesteld van een gijzeling van twee leden van de Hells Angels uit Curaçao door twee leden van de Limburgse motorclub. Een maand eerder waren reeds drie leden van de motorclub Nomads, onderdeel van de Hells Angels in Oirschot met schoten om het leven gebracht in het Limburgse Echt. Reden voor de liquidatie zou een ruzie zijn om een mislukte cocaïnedeal van 300 kilo. Direct na de tip van Van den Heuvel aan de politie, besloot het OM zijn telefoon af te luisteren.

De woordvoerder van het landelijk parket stelt dat er is afgeluisterd om een strafbaar feit, de gijzeling, op te lossen. En niet om de bronnen van de journalist te achterhalen. Toen de gijzeling nog diezelfde dag beëindigd werd en zowel de twee gijzelaars als de twee gijzelnemers gearresteerd waren, werd de tap er direct afgehaald. Een van de gijzelaars, Angelo D., is nu kroongetuige in de liquidatie-zaak.

Het College van Procureurs-Generaal heeft in 2002 een aanwijzing `toepassing dwangmiddelen bij journalisten' opgesteld. Daarin wordt erkend dat het belang van vrije nieuwsgaring onomstreden is, maar dat tegelijkertijd steeds meer journalisten zijn gaan berichten over criminaliteit en daarmee vaker `het pad van justitie en politie kruisen'. `Met enige regelmaat' moet justitie daarom het belang van opsporing en vervolging, waarbij de journalist een informatiebron kan zijn, boven het belang van vrije nieuwsgaring stellen.

Volgens het landelijk parket was het afluisteren geoorloofd in het belang van het onderzoek. Waarom niet rechtstreeks informatie is gevraagd aan de journalist, wil justitie niet zeggen. Van den Heuvel heeft zelf het telefoonnummer van een van de gegijzelden verstrekt aan de politie. Of het aftappen van de telefoon heeft bijgedragen aan de oplossing van de gijzeling, is ook onduidelijk. Volgens het landelijk parket zal dat in januari, tijdens de zitting tegen de verdachten besproken worden.

Van den Heuvel: ,,Op zichzelf kan ik wel begrijpen dat justitie in deze zaak zo veel mogelijk informatie wilde. Er waren al doden gevallen, het ging om een gijzeling. Maar voor een journalist is het bijzonder onwenselijk. De bron komt in gevaar en niemand wil meer praten met een journalist die wordt afgeluisterd.'' Ook in de Buizerdzaak, waarbij vertrouwelijke recherchedocumenten in handen van criminelen terecht kwamen, werden journalisten afgeluisterd.

De Nederlandse Vereniging van Journalisten keurt de handelwijze van justitie af.