Stroomkabel naar Noorwegen

Tennet, de beheerder van het Nederlandse hoogspanningsnetwerk, wil samen met zijn Noorse evenknie Statnett een stroomkabel aanleggen tussen Noorwegen en Nederland. Tennet heeft daarvoor vandaag een vergunning aangevraagd bij energietoezichthouder DTe.

Als de Nederlandse en de Noorse overheid toestemming geven, moet er in 2008 een kabel van 580 kilometer liggen met een transportcapaciteit van minstens 600 megawatt.

Daarmee komt een grote hoeveelheid milieuvriendelijk opgewekte stroom beschikbaar op de Nederlandse markt. 99 procent van de stroom in Noorwegen wordt opgewekt door waterkracht.

DTe zal toestemming onder andere laten afhangen van de verwachte kosten en baten van de kabel. Tennet is optimistisch: ,,De opbrengsten zijn kostendekkend.''

Minister Brinkhorst (Economische Zaken) is een verklaard voorstander van meer internationale verbindingen. Door de kabel kunnen het Noorse en het Nederlandse stroomnetnet beter samenwerken. Overdag komt elektriciteit uit Noorse waterkracht naar Nederland, 's nachts kan stroom uit Nederlandse centrales gebruikt worden om het water weer omhoog te pompen in de Noorse stuwmeren. Plannen voor de kabel bestaan al sinds 1990.