Sterke nummers TV On The Radio

Op het Rotterdamse Metropolis-festival sloeg TV On The Radio geen best figuur, naar verluidt omdat zanger Tunde Adebimpe van de verkeerde paddestoelen had gesnoept. Dankzij een afgepast dieet verliep de herkansing in Vera, de Groninger club die ook het podium programmeerde waar de band uit Brooklyn, New York zo afging, een stuk voorspoediger.

Op het Groningse podium stond een ander soort band dan het driekoppige collectief dat de sterke debuut-cd Desperate Youth, Blood Thirsty Babes op de mensheid losliet. In de studio experimenteerden Adebimpe en multi-instrumentalisten Kyp Malone en David Sitek druk met loops en andere elektronische hulpmiddelen, maar live ziet TV On The Radio eruit als een band zoals er al zoveel zijn: bas, drums, twee gitaren en een zanger.

Zo klonken de nummers een stuk normaler dan op de plaat. Dat zou je kunnen betreuren, maar in termen van dynamiek werd zodoende veel gewonnen. Qua structuur blijkt de boel helemaal niet zo normaal te zijn, en dat is een eigenschap die men in deze context gretig uitspeelde. Neem nou de samenzang tussen Adebimpe en de uitbundig behaarde Malone (een Afro-kapsel op zijn hoofd en een kleintje op zijn kin): het is te simpel om dat af te doen als doowop, zoals al te vaak gebeurd is, maar hun vervlechtende stemmen geven de muziek een spanningsveld dat je rauw op het lijf kan vallen.

En dan zijn we waar we wezen willen. TV On The Radio zoekt en vindt de confrontatie in sterke, gelaagde nummers, die weliswaar niet rechtstreeks de oorschelpen opzoeken, maar die wel een rake zeggingskracht hebben. Zo gaat de avant-garde een slim verstandshuwelijk aan met de zwarte muziektraditie, en is een dwingende mix het resultaat. Dat vier van de vijf muzikanten van Afro-Amerikaanse afkomst zijn telt uiteindelijk even weinig als het feit dat kernleden Adebimpe, Malone en Sitek alledrie een bril dragen. TV On The Radio stijgt boven zulke banaliteiten uit met een gelaagd, dramatisch geluid.

Concert: TV On The Radio. Gehoord: 8/9, Vera Groningen.

    • Jacob Haagsma