Shell bouwt grootste zonnepaneel ter wereld

Het energieconcern Shell heeft met twee partners het grootste zonnepaneel ter wereld gebouwd. Het paneel staat in het Duitse Espenhaim, bij Leipzig, op een voormalige afvalstortplaats van een bruinkoolmijn. Volgens Shell levert het paneel, dat uit 33.500 verschillende modules bestaat, een vermogen van 5 megawatt, wat voldoende is om aan de elektriciteitsbehoefte te voldoen van 1.800 huishoudens. Voor die energieopwekking is een terrein nodig van zestien hectare.

In de totale energievoorziening speelt de milieuvriendelijke zonne-energie nog nauwelijks een rol, erkende de Duitse Shell-manager Kurt Döhmel volgens de Frankfurter Allgemeine Zeitung: zonne-energie is goed voor 0,5 procent van alle `duurzame energie' en voor minder dan een promille van alle energiegebruik.

Shell maakte gisteren verder bekend dat het 338 benzinestations en een aantal logistieke activiteiten in Spanje verkoopt aan branchegenoot Disa. Het verkoopbedrag is niet bekendgemaakt. Disa zal de tankstations uitbaten onder de naam Shell. Dat werkt volgens het bedrijf het minst verwarrend voor de klanten.