Seksclub verjaagt `het gespuis'

Winkeliers in Den Haag protesteren tegen de tijdelijke sluiting van een seksclub. Want een seksclub in de straat betekent veiligheid.

In de Haagse Thomsonlaan is vorige week sinds tijden weer ingebroken in winkels. Er werden ramen ingegooid, en bij een kledingzaak modieuze kleren gestolen. Henk van Wanrooij, eigenaar van een kleine sportzaak: ,,Hier gebeurde 's nachts nooit iets, maar nu de seksclub dicht is, gaat het mis.''

De seksclub waar de winkelier over spreekt heet Paradise, een van de twee grootste legale bordelen in Den Haag. Tussen de vele kleine winkels in de Thomsonlaan valt het enorme pand nauwelijks op. Het is de brief op de deur van loco-burgemeester Smits die de aandacht trekt. Tot 20 november moet de zaak gesloten blijven.

De reden: bij een paspoortcontrole in augustus troffen twee agenten een Afrikaanse vrouw aan met een vals paspoort. De 23-jarige had een identiteitsbewijs van een ander afgegeven. Ze verbleef illegaal in het land. Het was de tweede keer dat in Paradise problemen waren met paspoorten. Burgemeester Deetman besloot daarop de regels van de gemeente toe te passen en de club voor drie maanden te sluiten.

Maar de winkeliers in de buurt protesteren tegen het besluit van de burgemeester. ,,Wij hebben nooit last gehad van de seksclub. Paradise heeft een voorbeeldfunctie voor de buurt'', zegt sportzaakeigenaar Van Wanrooij. De afwezigheid van de portiers is volgens de winkeliers een ramp voor de leefbaarheid.

De Thomsonlaan ligt in de Bomenbuurt; het Thomsonplein in diezelfde buurt behoort volgens de de gemeente tot vijfentwintig meest onveilige plekken in Den Haag. Uit de rapportage Hotspots van april 2004: `De buurt ondervindt overlast van jongeren in de vorm van vandalisme, intimiderend gedrag, geluidsoverlast, en vervuiling.' In de Thomsonlaan viel het mee. Maar nu de vier portiers van Paradise, die 's nachts ook de straat in de gaten houden, afwezig zijn, is de overlast toegenomen, zeggen de winkeliers.

Rob Krahmer van lenzenzaak Duo-Optiek is voorzitter van de winkeliersvereniging, en nam het initiatief een brief te sturen naar de burgemeester. ,,Gespuis komt niet meer terug als ze de portiers van de club zien. Meetbaar is het niet, maar het is wel stomtoevallig dat de vorige week weer in winkels is ingebroken hier.'' Veel winkeliers ondertekenden de brief.

Paradise lijkt van buiten een kantoorpand. Wie de entree passeert, waar normaal gesproken vier portiers de orde bewaren, stuit op een weelde van jewelste. De club heeft een zwembad en diverse barretjes. De kaart staat vol champagne.

Eigenaar Wim Greijskamp, al ,,achtentwintig jaar bezig'' in de prostitutie, vindt het protest van de winkeliers in de buurt ,,hartverwarmend''. Hij vindt dat Paradise zwaar is aangepakt. ,,Ons wordt verweten dat we van dat valse paspoort hebben afgeweten, maar wij zijn er zelf net zo goed ingetuind. Dit valt toch niet te herkennen, kijk nou zelf'', zegt hij, wijzend op twee morsige fotokopieën.

Greijskamp zegt er alles aan te doen om te voorkomen dat zijn zaak na 20 november weer in de problemen komt. ,,Vanaf nu gaan we ieder meisje, ook al is ze blond en praat ze plat Haags, laten checken door de zedenpolitie.''

Zijn meisjes zijn ergens anders gaan werken, zegt hij. Greijskamp junior, korte broek, openstaand overhemd, die de zaak met zijn vader runt mengt zich in het gesprek: ,,Sommigen zijn de illegaliteit in. Zetten ze hun mobiele nummer in de krant, weet je wel. Gevaarlijk, zoiets. Is dat echt wat de gemeente wil?''

De gemeente gaf vanmorgen te kennen de brief van de winkeliers nog in beraad te hebben. Maar de kans lijkt klein dat het bordeel eerder opengaat. ,,De oproep van de winkeliers staat los van het handhavingsbeleid'', zegt een gemeentewoordvoerder.

    • Anton Slotboom