Ritzege in Vuelta doet Mentsjov Tour vergeten

Denis Mentsjov heeft zijn vijfde zege in dit wielerjaar behaald. De Rus soleerde gisteren in de vijfde etappe van de Ronde van Spanje naar de ritzege. In de steile slotklim naar Morella slaagde de concurrentie er niet in zijn achterwiel te houden.

Met drie seconden voorsprong op de Spanjaarden Aitor Gonzalez en Valverde passeerde Mentsjov (Illes Balears) na de 186,5 kilometer van Zaragoza naar Morella als eerste de streep. De Spanjaard Manuel Beltran, die negende werd, nam de leiderstrui over van zijn ploeggenoot Joachim van US Postal.

Theo de Rooij, manager van de ploeg van Rabobank, wreef zich in de handen bij de zege van de Rus. Mentsjov staat op het punt een tweejarig contract te tekenen bij de Nederlandse formatie, waar de Amerikaan Levi Leipheimer na drie jaar vertrekt, naar het Duitse Gerolsteiner. ,,Ik ga ervan uit dat hij volgend jaar bij ons rijdt'', hield De Rooij een slag om de arm over de transfer van Mentsjov. Zaterdag is de manager in Spanje voor afrondende gesprekken. ,,Ik denk niet dat er opeens grote misverstanden zullen ontstaan. Op de hoofdlijnen waren we er al uit'', zei De Rooij.

De etappe werd gekenmerkt door een lange ontsnapping van vijf man, onder wie Bram Tankink en Thorwald Veneberg. De vijf werden tien kilometer voor het einde tijdens de beklimming van de Torremiro, een berg uit de tweede categorie, ingelopen. In de finale voltrok zich een ware afvalrace, waarin Mentsjov zich de sterkste toonde.

Met zijn overwinning heeft de Rus zijn mislukte Tour grotendeels goedgemaakt. Door zijn fraaie zege werd hij op slag een van de favorieten voor de eindzege. Uit dat rijtje viel Aleksandr Vinokoerov weg. De renner uit Kazachstan, kopman van de ploeg T-Mobile, kwam ruim zeventien minuten na de winnaar totaal uitgeput over de streep. Hij werd het slachtoffer van voedselvergiftiging. Drie van zijn ploeggenoten, onder wie de Colombiaan Santiago Botero, stapten met maagklachten af.

De Belg Tom Boonen heeft gisteren de Memorial Rik van Steenbergen gewonnen. De renner van Quickstep, die twee ritten won in de voorbije Tour de France, was na ruim 200 kilometer van Brussel naar Aartselaar de snelste in de kopgroep van vijf. Het was de 22ste overwinning in dit seizoen voor de Belgische renner, de 25ste in zijn profloopbaan.

Erik Dekker stelt zich bij de WK wielrennen in Verona niet beschikbaar voor de individuele tijdrit, die voor 29 september op het programma staat. De renner uit de ploeg van Rabobank heeft dit bondscoach Gerrie Knetemann laten weten. Dekker wil zich concentreren op de wegwedstrijd.