`Pierre' matchwinnaar

Met twee doelpunten was Pierre van Hooijdonk gisteravond matchwinnaar in de wedstrijd tegen Tsjechië. De 34-jarige aanvaller van Fenerbahçe miste tussendoor nog een uitgelezen kans op een derde treffer. Verder kwam hij nauwelijks aan de bal, maar dat mocht de pret niet drukken. Hij werd vlak voor tijd onder ovationeel applaus gewisseld. ,,Nee, het was geen publiekswissel, ik werd gek van de kramp'', zei Van Hooijdonk. Hij stond tegen Tsjechië voor de vierde keer in het basiselftal van Oranje. Veertig keer viel hij in. Hij had tot gisteravond twaalf keer gescoord, minder vaak dan in clubverband bij RBC, NAC, Nottingham Forest, Celtic, Benfica, Vitesse en Feyenoord.

Bij afwezigheid van de geschorste Van Nistelrooy en de gepasseerde Kluivert en Hasselbaink ging de centrumspits op de training de concurrentie met Makaay aan. Hij wist Van Basten te overtuigen en stelde de bondscoach niet teleur. ,,Dit is voor mij het absolute hoogtepunt. Ik heb laten zien dat ik dit niveau aankan. Ik ben een volwaardig lid van de selectie. Mijn loyaliteit als reserve is eindelijk beloond.''