Orkaan passeert Antillen

De orkaan Ivan is vanochtend in noord-noordwestelijke richting weggetrokken van de Benedenwindse eilanden Bonaire, Curaçao en Aruba. ,,De weersomstandigheden zijn niet extreem zwaar'', aldus een woordvoerder van het KNMI.

Vandaag keren de naar schatting vijftienhonderd mensen die van de zuidelijke kuststroken van de drie eilanden waren geëvacueerd terug naar hun woningen. De Koninklijke Marine kan ook de dertig naar Bonaire gestuurde mariniers terughalen en het vliegverkeer wordt hervat. Scholen en overheidsdiensten blijven vandaag nog wel gesloten.

Het `oog' van de orkaan lag vanochtend omstreeks vijf uur (Nederlandse tijd) op 130 kilometer ten noorden van Curaçao. De wind was vanochtend niet noemenswaardig hard: op Bonaire en Curaçao kwam hij niet uit boven kracht 7, en het regende niet overdreven zwaar. Wel waren er hoge golven aan de kust; de eilanden vielen in het stormgebied van Ivan, aldus weerdeskundigen.

Orkaan Ivan zette aan het begin van de middag koers richting Jamaica en kan zich, aldus het KNMI, nog ontwikkelen tot een orkaan uit de zwaarste categorie, vijf. Weerdeskundigen namen aan dat Jamaica rond twee uur Nederlandse tijd de eerste problemen kon verwachten.

De voorspelling is dat het `oog' van Ivan vanavond over de hoofdstad Kingston trekt.