Ontvoeringen in Irak verbroederen Italianen

De ontvoering van twee Italiaanse meisjes in Irak leidt in hun thuisland tot ongekende politieke verbroedering en talloze protestacties.

De ontvoering van twee Italiaanse vrijwilligsters eergisteren in Bagdad is hard aangekomen in Italië. Dat vrouwen die ook nog eens pacifist zijn en die al hun energie gaven om het Iraakse volk te helpen nu het slachtoffer zijn van terroristen, wordt als onverdraaglijk beschouwd.

Overal in het land zijn kleine demonstraties gehouden uit solidariteit met de twee gegijzelde humanitair werkers. Voor vandaag, morgen en overmorgen zijn nog talrijke protestmarsen en solidariteitsacties gepland.

Politiek heeft de gijzeling tot een ongekende eensgezindheid geleid. Voor het eerst sinds het aantreden van premier Silvio Berlusconi drie jaar geleden zaten oppositie- en regeringspartijen gisteren gezamenlijk in harmonie aan tafel met allemaal hetzelfde doel: de bevrijding van de twee 29-jarige Simone's.

Zelfs de meest radicale oppositieleider, Fausto Bertinotti van de Communistische Heroprichting die al vanaf het begin tegen de oorlog is, heeft zijn strijd voor terugtrekking van de Italiaanse troepen uit Irak even naar het tweede plan verschoven. ,,Eerst redden we de meisjes, over terugtrekking praten we daarna weer.''

De onverwachte politieke harmonie verleidde premier Berlusconi gisteren tot de verzuchting: ,,Als de verhoudingen altijd zo zouden zijn, zouden veel problemen veel makkelijker zijn opgelost.'' In het overleg te Palazzo Ghigi, het Italiaanse Catshuis, herhaalde de premier dat hij vreest voor een escalatie. ,,Ik ben bang dat dit niet het laatste voorval zal zijn.''

Berlusconi zei dit op het moment dat op internet een foto verscheen van een dode Enzo Baldoni, de Italiaanse journalist die twee weken geleden is vermoord door ,,het Islamitische Leger in Irak''. Berlusconi beklemtoonde dat Italië over alles wil onderhandelen met de ontvoerders, maar niet over terugtrekking.

De Italiaanse minister van Buitenlandse Zaken, Franco Frattini, probeert inmiddels via een intensivering van de diplomatieke contacten een oplossing te vinden. Het Grote probleem is echter dat niemand nog weet wie verantwoordelijk is voor de ontvoering en wat de ontvoerders willen.

Duidelijk is dat dinsdagmiddag om drie uur (Nederlandse tijd) ongeveer twintig zwaar bewapende en gedisciplineerde mannen het onbewaakte hoofdkwartier van de organisatie `Een brug voor Irak' bestormden. Ze bleken precies te weten wie ze wilden meenemen en hadden de namen op een papier staan: Simona Toretta, Simona Pari, de Iraakse ingenieur Raad Alì Abdul-Aziz en de Iraakse journaliste Manhaz Bassam. De overigen werden met rust gelaten.

Gevreesd wordt echter dat het gaat de beweging Tawid en Jihad van de moslimextremist Abu Musab al-Zarqawi. Deze groep is onder meer verantwoordelijk voor de onthoofding van de Amerikaan Nicholas Berg en de Zuid-Koreaan Kim Sun-il. Zarqawi wordt door de Amerikanen beschouwd als een nauwe geestverwant van Osama bin Laden. Als zijn groep achter de ontvoering zit kan dat volgens in de krant La Repubblica geciteerde bronnen wijzen op een bredere strategie om Italiaanse doelen in het buitenland te treffen, omdat Italië meedoet aan de coalitietroepen in Irak.

Op internet is de ontvoering echter opgeëist door een organisatie die zich de ,,Partizanen van Al-Zawahiri'' noemt. Op een chatsite die door experts niet volledig serieus wordt genomen staat: ,,Dit is de eerste van onze aanvallen tegen Italië. We beloven met de ontvoering van deze vrouwen premier Berlusconi en heel het Italiaanse volk te straffen, omdat ze islamitische grond hebben bezet en haar inwoners hebben vermoord.''

De twee gekidnapte vrouwen verbleven al lange tijd in Irak. De Romeinse Simona Torretta al sinds 1999. Eerst om het door de boycot getroffen bevolking van Bagdad bij te staan en later, na de omverwerping van het regime van Sadam, om te helpen bij het opnieuw starten van scholen. De filosofe Simona Pari is sinds een jaar in Irak en helpt ook bij de wederopbouw van het onderwijs.

Uit in La Repubblica gepubliceerde e-mails van de twee blijkt dat ze de laatste weken voelden dat de spanning toenam. Over de kans op ontvoering schreef Simona Pari op 8 augustus in de krant Il Domani di Bologna: ,,Wat mij betreft, ik ben nooit bang geweest. Ik verplaats me door Bagdad met personen die ik kan vertrouwen. Ik kom op plekken waar men blij is met mijn aanwezigheid.''

    • Bas Mesters