Om naar uit te kijken

BEELDENDE KUNST

Raoul De Keyser

In eigen land wordt de Belgische kunstenaar Raoul De Keyser (1930) beschouwd als de nestor van de hedendaagse schilderkunst, maar in Nederland is zijn werk gek genoeg slechts sporadisch te zien geweest. Op een overzichtstentoonstelling in Tilburg wordt getoond hoe mooi hij eenvoudige gegevens weet om te zetten in abstracte, haast monochrome schilderijen.

Raoul De Keyser. 11 sept t/m 9 jan in De Pont, Wilhelminapark 1, Tilburg. Di t/m zo 11-17u. Inl 013-5438300 of www.depont.nl

LITERATUUR

Arnon Grunberg

Op joods nieuwjaar, Rosj Hasjana, verschijnt de nieuwe roman van Arnon Grunberg. De joodse messias, dat tegelijkertijd onder de titel De Grote Jiddische Roman verschijnt, gaat over een niet-joodse jongen die zich opwerpt als de vertrooster der joden. De auteur spreekt op 18 september om 20u30 in Bloemendaal met psychiater Bram Bakker over zijn werk en is die dag ook bij boekhandel Donner in Rotterdam.

Arnon Grunberg: De joodse messias/De Grote Jiddische Roman. Uitg. Vassallucci, 500 blz. Za 18 sept 12u Donner, Binnenwegplein, Rotterdam, openbaar int. 20u30 Hartenlustschool Bloemendaal, Vijverweg 31. Res 023-5266277.

KOOKKUNST

Kunsthal kookt

De Kunsthal in Rotterdam laat eten en cultuur samensmelten in een vierdaags culinair evenement met proeverijen, workshops en demonstraties. De nadruk ligt op `eerlijk' voedsel, kleinschalige boerenbedrijven en regionale specialiteiten. Ook 's lands sterren-topkoks geven acte de présence.

Kunsthal kookt, Kunsthal, Westzeedijk 341, Rotterdam. 9 sept 12-21u, 10 en 11 sept 10-17u, 12 sept 11-17u. Inl 010-4400301, www.kunsthal.nl

THEATER

Het Pianomeer

De vrouw van de romantische dichter Percy Shelley schreef de wereldberoemde horror-roman Frankenstein. De dichter zelf verdronk op jonge leeftijd in de baai van La Spezia. In de nieuwe voorstelling van Orkater, Het Pianomeer, komt Mary Shelley op tekst van schrijfster Maria Barnas tot leven. Het is een zwarte, muzikale uitvoering, geregisseerd door Peter Blok.

16 sept Haarlem, Toneelschuur. Première. Inl Orkater 020-6060606; Toneelschuur 023-5173910; www.orkater.nl

DANS

Introdans Gala

Met het exclusieve programma Introdans Gala opent dansgezelschap Introdans het nieuwe seizoen. Het programma biedt als wereldpremière een choreografie van Adriaan Luteijn. Verder als premières voor het eigen gezelschap Andante van Hans van Manen en Scheidslijn, een choreografie van Ton Wiggers.

11 sept Arnhem, Schouwburg. Première. Inl 026-4437343; www.introdans.nl