Miloševic moet hoe dan ook juridisch hangen 2

Professor Willem van Genugten is iemand die het belangrijker vindt om het proces tegen Miloševic vlot(ter) te laten verlopen dan dat voldoende rekening wordt gehouden met de (juridische) rechten, verzoeken en aanmerkingen van de aangeklaagde.

De volgende opinie kan er echter tegenover worden gesteld. Slobodan Miloševic heeft met zijn persoonlijk uitgevoerde verdediging diverse grote successen weten te boeken voor het Joegoslavië-tribunaal. Het tribunaal is nagenoeg nergens meer met zijn beschuldigingen tegen hem. Dit en het nooit voor mogelijk gehouden vooruitzicht dat Miloševic de grote overwinnaar zou kunnen worden, zijn met aan zekerheid grenzende waarschijnlijkheid de echte reden (dus niet bezorgdheid om zijn gezondheid) waarom de rechters besloten hebben een sluwe `Nederlandse' methode toe te passen. Namelijk hem tegen zijn zin verplichten advocaten te accepteren voor een officiële hoofdrol in zijn verdediging. Aldus wil men de stem van de aangeklaagde smoren.

    • C.P.M. Karsten