Kunst als alternatief voor koop aandelen

ABN Amro gaat ook op het gebied van kunst beleggers adviseren. De bank heeft aangekondigd dat ze samen met het Britse kunsttaxatiebureau Seymour's dergelijke diensten aan haar vermogende klanten wil aanbieden en aan elitebanken als bijvoorbeeld Van Lanschot en Van der Hoop Bankiers. Die kunnen de adviezen dan doorsluizen naar hun clientèle.

ABN Amro ziet in investeringen in kunst een alternatief voor aandelen, die de afgelopen jaren weinig rendement hebben opgeleverd. Kunst is een aantrekkelijke belegging voor de middellange en zelfs de korte termijn, stelt het bankconcern. Een woordvoerder rept van ,,een enorme groei'' in kunstbeleggingen. Het gemiddelde jaarlijkse rendement bedroeg sinds 1950 ongeveer 11,5 tot 12,5 procent.

ABN Amro hoopt daar een graantje van mee te pikken. De nieuwe dienstverlening zal wereldwijd worden aangeboden, zo zegt de woordvoerder. Daarbij richt de advisering zich niet alleen op de bestaande fondsen die geld in kunst steken. ABN Amro komt begin volgend jaar met een eigen Art Fund. Ook verzamelaars die hun collectie fysiek willen uitbreiden, kunnen voor advies bij de bank terecht.

Wereldwijd zijn er ongeveer tien tot vijftien fondsen die in kunst beleggen. De minimale inleg ligt gemiddeld rond de 350.000 euro. Wereldwijd zijn er veel banken die zich richten op vermogende particulieren, die regelmatig met vragen van cliënten worden geconfronteerd over beleggen in kunst. Veel banken die zich op dergelijke klanten richten moeten dan vaak het antwoord schuldig blijven omdat zij domweg niet de expertise hebben om hun klanten van een goed advies op dit terrein te kunnen voorzien.

ABN Amro wil in deze leemte gaan voorzien door expertise in kunst op te bouwen. Daarvan kunnen andere banken die zich op vermogende klanten richten tegen betaling gebruikmaken. ABN wil haar opgebouwde expertise ook gebruiken voor eigen klanten die daarin zijn geïnteresseerd.

Dat het beleggen in kunst een groeimarkt vertegenwoordigt, is ABN Amro al langer duidelijk. Steeds meer klanten doen een beroep op de bank als het gaat om alternatieve beleggingen zoals in kunst.

ABN Amro heeft overigens de kennis over kunst al gedeeltelijk zelf in huis. Topman Rijkman Groenink van de bank is ook voorzitter van de raad van toezicht van het Stedelijk Museum in Amsterdam.