Kater voor tennisster Petrova op een bijbaan

Nadia Petrova versloeg maandag de nummer één van de wereld. Twee dagen later verloor ze in negentig minuten op een bijbaantje. ,,Voor mij is deze kwartfinale niet gespeeld'', foeterde haar Nederlandse coach.

Nadia Petrova zorgde maandag met de uitschakeling van 's werelds nummer één Justine Henin tot dusver voor de grootste verrassing op de US Open. Daarom was de teleurstelling voor de 22-jarige Russin en haar Nederlandse coach Glenn Schaap des te groter toen ze gisteren voor een handjevol toeschouwers op een bijbaantje in twee sets (7-6 en 6-3) werd uitgeschakeld door haar landgenote Svetlana Kuznetsova. ,,Het is absoluut belachelijk wat hier is gebeurd'', foeterde de 36-jarige Schaap na afloop in het spelersverblijf van Flushing Meadows. ,,Voor mij is deze kwartfinale niet gespeeld. De scheidsrechter heeft alle respect bij beide speelsters verloren.''

Het had gisteren de dag moeten worden waarop Petrova voor het eerst in de volle schijnwerpers te zien zou zijn in de kwartfinales van de US Open. Maar nadat Petrova en Schaap vroeg in de ochtend een half uur trainden, werd het tennispark geteisterd door de nasleep van orkaan Frances. De onophoudelijke regen maakte tennissen gedurende de dag onmogelijk. Terwijl de nummer veertien van de wereldranglijst ergens een plekje zocht om te slapen, doodde Schaap de tijd in een van de grote fauteuils. Op de televisieschermen werd de partij tussen Petrova en Henin nogmaals vertoond. ,,Als ik dat nu weer zie, komt alles weer voorbij. Het blijft een mooi beeld. Ze verslaat de titelverdedigster op de US Open. Dit is een overwinning waar ze verder mee moet. We moeten verder kijken. Naar hoofdprijzen'', zei Schaap in de loop van de middag.

Een paar uur later was de goede stemming van Schaap omgeslagen in woede. Nadat de organisatie het dagprogramma had afgelast, werd Petrova en Kuznetsova plots aan het begin van de avond te verstaan gegeven dat ze op baan elf moesten strijden voor een plek bij de laatste vier. Terwijl op zo'n honderd meter afstand Andre Agassi en Roger Federer in het reusachtige Arthur Ashe Stadium voor duizenden fans aan hun kwartfinale begonnen, bleven de tribunes bij het Russische onderonsje leeg. Na anderhalf uur was de wedstrijd in het wezenloze decor voorbij en moest Petrova New York na een anticlimax verlaten. Schaap ging verhaal halen bij hoofdscheidsrechter Brian Earley, maar de uitbarsting van de Nederlander was aan dovemansoren gericht. Schaap: ,,Ik zeg tegen hem: `Hoe kun je dit nu doen?' Maar hij had geen antwoord. Hier in Amerika telt het belang van de tennissters niet. Alles draait om geld en de televisie.'' Een klein uurtje na de wedstrijd probeerde Schaap zijn tennisster op te beuren. In een mengelmoes van Nederlands en Engels sprak hij zijn werkgever toe: ,,Jammer. I'm proud of you'', waren de woorden van Schaap. Even later trachtte hij toch met een goed gevoel op het toernooi terug te kijken. ,,Als ik morgen wakker ben, zal het positieve moeten overheersen. Ze heeft toch een mooie stap gezet hier met haar winst op Henin. Daar ben ik trots op.''

De in Moskou geboren Petrova brak vorig jaar op Roland Garros internationaal door. Na zeges op onder anderen Monica Seles en Jennifer Capriati plaatste ze zich voor de halve eindstrijd in Parijs. In New York bevestigde Petrova met haar optreden dat ze iedere tennisser op een goede dag kan verslaan. Schaap ziet het succes van Petrova als het uitvloeisel van de gezamenlijke trainingssessies die het tweetal de afgelopen twee jaar afwerkte. ,,Ik kwam twee jaar geleden via een kennis met haar in contact op een jeugdtoernooi. Sindsdien werken we aan alles. Ik heb een hoop bagage opgedaan in de tijd dat ik zelf speelde. Dat breng ik op haar over. Ze is als persoon enorm gegroeid. En ook haar spel is veel beter geworden.''

Schaap, die als tennisser niet verder kwam dan een plek in de top-200, werkt dagelijks volgens strakke schema's met Petrova. ,,Alles wat we doen gebeurt onder mijn leiding. Ik ben streng. Ik houd van discipline. Ik heb inzicht en kennis. Ik ben van mening dat iemand die zelf heeft getennist veel beter in staat is aan een ander iets over te brengen. Petrova pikt het goed op.''

Volgens Schaap koppelt Petrova haar talent aan een uitstekende mentaliteit. ,,Echt Russisch. Daar is ze mee geboren'', stelde Schaap. ,,Hadden we die mentaliteit maar in Nederland gehad. Dan zou het tennis er bij ons heel wat beter voor hebben gestaan. Topsport is hard. Zoals het er nu aan toegaat bij de Nederlandse bond heeft het allemaal geen zin. Het is allemaal te slap. Dat zet geen zoden aan de dijk. Ik zou best in de toekomst in Nederland willen werken. Maar dan wel op mijn manier. Zolang er op een kantoor van de bond door mensen met stropdassen wordt bepaald hoe er gewerkt moet worden, werkt het natuurlijk niet.''

Volgens de Nederlandse coach is Petrova geen product van de typische Russische tennisschool die het ene na het andere talent voortbrengt. ,,Haar ouders hebben haar vooral gestimuleerd.'' Zij trekt weinig op met haar tennissende landgenoten als Kuznetsova, Maria Sjarapova, Anastasia Miskina en Elena Dementieva, maar de grote blonde tennisster wordt wel extra gemotiveerd door de Russische successen.

,,Veel onderling contact is er niet tussen die meisjes. Dat heeft te maken met typische vrouwenzaken. Bij een man is een ruzie na een dag voorbij, maar bij een vrouw kan dat het hele leven duren. Vrouwen zitten nu eenmaal anders in elkaar dan mannen. Dat is maar goed ook. Toch trekken de Russische meisjes zich aan elkaar op. Let op mijn woorden. Kuznetsova wordt op termijn de nieuwe nummer één. Het is dan ook geen schande om van haar te verliezen. Maar dat had nooit op een bijbaantje mogen gebeuren.''

    • Koen Greven