Justitie VS eist namen van internetprovider

De Amerikaanse justitie heeft een strafrechtelijk onderzoek ingesteld naar een dochteronderneming van het Amsterdamse internetbedrijf Calyx. De Amerikaanse veiligheidsdienst eist van de Amerikaanse dochter van Calyx dat zij openbaar maakt wie ervoor verantwoordelijk was dat voorafgaand aan de Republikeinse conventie in New York de namen en verblijfadressen van alle gedelegeerden openbaar werden gemaakt op de website van Indymedia, waarvan Calyx de provider is.

Critici van de regering van president Bush riepen lezers van de website op de Republikeinse afgevaardigden te laten weten dat hun bezoek aan New York ongewenst was. Volgens de directeur van Calyx in New York, Nicholas Merrill, eist de veiligheidsdienst dat het bedrijf alle informatie vrijgeeft die nodig is om de `schuldigen' te achterhalen. Calyx weigert dat, en beroept zich op de vrijheid van meningsuiting. Bovendien waren alle namen en adressen al beschikbaar op het internet, maar waren de namen nog niet gerangschikt op één website, aldus Calyx.

De burgerrechtengroep American Civil Liberties Union veroordeelt het onderzoek. ,,Dit is een vorm van intimidatie, en een boodschap aan activisten dat zij een prijs zullen betalen als zij voor hun mening uitkomen.''

Calyx voelt zich slachtoffer van de autoriteiten. ,,Er komt een geheim agent aan de deur en die eist allerlei gegevens op zonder dat ze enige juridische basis hebben'', zegt directeur Mario Lap van Calyx in Amsterdam. ,,Waar ik bang voor ben is dat wij als internetproviders speurneuzen van de autoriteiten moeten worden, een verlengstuk van de overheid.''

    • Rob Schoof