JAZZ

Casablanca

Er wordt al zestig jaar jazz gespeeld in de Casablanca. En waar ooit de legendarische Kid Dynamite furore maakte heersen nog immer de toeters. Vrijdagavond de Remarkably Groovin' mini Big Band; zondag Salsa Orquesta Bembe; maandag de Biggles Big Band; dinsdag Saskia Laroo; woensdag Casablanca's West-End Big Band en donderdag de Buckett Big Band. Concerten: 20u30 tot 22u. Daarna nemen dj en vj het over.

Zeedijk 26. Inl. 020-6255685

www.casablanca-amsterdam.nl

FILM

Dutch Silent Cinema

Het Filmmuseum in Amsterdam toont negen programma's met in Nederland geproduceerde films uit de zwijgende periode. Het geeft een weemoedig beeld van de tijd dat Nederland nog echte filmstudio's had, waar films als De wraak van het visschersmeisje werden gemaakt. De tijd dat het Franse filmbedrijf Pathé nog een filmstudio in Nederland had om klompen en tulpen te filmen in Volendam, zoals De molens die juichen en weenen uit 1911.

9 t/m 25 sept. Filmmuseum, A'dam.

MUZIEK

Carte Blanche

De Engelse tenor Ian Bostridge en de Duitse bariton Thomas Quasthoff verzorgen dit seizoen gezamenlijk de serie Carte Blanche in het Concertgebouw. Hun eerste concert is een soort uitwisseling: Bostridge zingt Zwölf Gedichte van de Robert Schumann, Quasthoff zingt de Songs of Travel van Vaughan Williams. En samen zingen ze, begeleid door Julius Drake, duetten van Purcell in bewerkingen van Britten.

12 sept 20u15 Concertgebouw

res 020-6718345.

THEATER

De Meid

De Meid is een van de meest aangrijpende eenakters van Herman Heijermans. In deze `komedie van de haat' tiranniseert een dienstmeid haar mevrouw. Dankzij een spannende intrige kan de dienstmeid een paar weken haar werk verwaarlozen en mag ze zich brutaal en ongepast gedragen. Olga Zuiderhoek en Ria Eimers spelen de hoofdrollen met telkens een andere gast als de veelreizende echtgenoot van mevrouw.

11 sept Amsterdam, Bellevue. Inl 020-5305301; www.theaterbellevue.nl

BEELDENDE KUNST

Art Garden

De Amsterdamse Hortus Botanicus vormt deze maand het decor en de inspiratiebron voor de kunstmanifestatie Art Garden, waarin 25 beeldend kunstenaars en vijf schrijvers meedoen. De organisatie is in handen van Kunstenaars&Co, die beeldend kunstenaars, auteurs en vormgevers begeleidt bij hun professionalisering van hun beroepspraktijk. De deelnemers, die allen gebruik maken van de Wet Inkomensvoorziening Kunstenaars, zijn geselecteerd uit 140 inzendingen. Op twee zondagmiddagen, 19 en 26 september geven diverse auteurs en performancekunstenaars optredens in de Hortus. De Amsterdamse Hortus is een van de oudste botanische tuinen ter wereld. Na de pestepidemie van 1635 werd de Hortus door het stadsbestuur opgericht als medicinale kruidentuin voor Amsterdamse artsen en apothekers. De rust en gratie middenin de hectische stad inspireerde de kunstenaars. Deelnemende kunstenaars zijn o.a. Wapke Feenstra, Piet van der Linden, Petra de Nijs en Diana Ozon.

Art Garden 04. 6 sept t/m 3 okt in De Hortus, Plantage Middenlaan 2a. Ma t/m vr 9-17u, za en zo 10-17u.