Haagse wijk komt onder particulier beheer

De Nieuwegeinse projectontwikkelaar TCN Property Projects gaat in samenspraak met de gemeente Den Haag de ontwikkeling, het beheer en de beveiliging verzorgen van een wijk voor internationale instellingen op het gebied van vrede en veiligheid in het Statenkwartier. TCN doorbreekt hiermee de traditionele verdeling tussen publieke en private verantwoordelijkheden.

Op deze `campus', die de naam World Forum krijgt, staan al het Joegoslavië-tribunaal, de aan de Verenigde Naties gelieerde OPCW (Organisation for the Prohibition of Chemical Warfare) en het Nederlands Congrescentrum (NCC). Begin 2007 betrekt ook Europol hier een nieuw gebouw. De beveiliging van de panden zelf blijft in handen van de betrokken organisaties, maar de pleinen, straten en wandelgebieden eromheen worden beveiligd door de partijen samen, onder leiding van TCN. Dit gebied wordt opengesteld voor publiek. R. Stroink, directeur van TCN: ,,Dat is bijzonder. Normaal zou dit leiden tot aparte gebouwen met aparte grote hekken. Die komen er nu niet.'' Volgens TCN voldoet de beveiliging van het NCC nu al aan de scherpe veiligheidseisen van de Verenigde Naties. Volgens Stroink zijn ook de nu nog in het centrum gevestigde ambassades van de Verenigde Staten en Israël hier welkom. De veiligheidsmaatregelen rond met name de Amerikaanse ambassade wekken steeds meer irritatie bij bewoners en bestuurders. Volgens TCN is er op de World Forum-campus ook ruimte voor het Internationaal Gerechtshof, dat van plan is te verhuizen naar de voormalige Alexanderkazerne in Scheveningen.

De `vredes- en veiligheidszone' ligt tegen de Haagse woonwijk Statenkwartier aan. ,,Het streven naar absolute veiligheid tegen aanslagen in de stad heeft een onbegrensd verlangen in zich'', zegt directeur R. Bergh van het gemeentelijke Ontwikkelingsbedrijf. ,,Maar de maatschappij moet verder functioneren. Als je geen enkel risico wilt lopen kunnen instellingen zoals deze alleen op een onbewoond eiland.''

,,Het is beter één gebied te creëren met strenge bewaking dan narigheid te hebben in de hele stad'', zegt R. Stroink. ,,Ik ga niet zeggen dat dit de meest fantastische plek is, maar het is in ieder geval beter dan in het centrum. De dichtheid van gebouwen is hier lager.''

TCN kocht vorig jaar het Media Park in Hilversum en verzorgt daar de inrichting en beveiliging. In 2001 werd het Congrescentrum en de grond eromheen aangekocht. TCN wil vanaf het eerste idee tot en met de exploitatie en het beheer bij projecten betrokken zijn. In de visie van Stroink moet de overheid de regie voeren en de uitvoering aan de markt overlaten.

VRAAGGESPREK pagina 14

    • Tracy Metz
    • Freek Staps