Galerieselectie

THE PERPETUAL SUMMER

Motive Gallery, tot voor kort gevestigd in Haarlem, start het seizoen met een nieuwe galerieruimte in Amsterdam. De eerste tentoonstelling heet The Perpetual Summer, en laat fotografie en films van drie jonge kunstenaars zien. Dorothée Meyer maakte een nachtelijke fotoserie van psychiatrische inrichtingen, Magnus Monfeldt maakte een film over een autoshow in Florida en Monika Wiechowska fotografeerde verlaten huizen en lege interieurs in Georgië.

The Perpetual Summer. T/m 3 okt in Motive Gallery, Elandsgracht 10, Amsterdam. Wo t/m za 13-18u.

HONDIUS EN SCHLEIFFERT

Tijdens zijn reis langs steden in diverse continenten maakte fotograaf Juul Hondius het afgelopen jaar talloze portretten van medereizigers in vliegtuigen, treinen, boten en bussen. Een deel van die fotowerken is nu te zien in Galerie Akinci. Ze worden er gecombineerd met de tekeningen van Charlotte Schleiffert, die op haar kenmerkende woeste wijze pin-ups, popidolen en hoeren portretteert.

Tekeningen van Charlotte Schleiffert en foto's van Juul Hondius. T/m 3 okt in Galerie Akinci, Lijnbaansgracht 317, Amsterdam. Di t/m za 13-18u.

PETER SCHLESINGER

Brutto Gusto, de bloemenwinkel annex galerie in Rotterdam, toont keramische vazen van Peter Schlesinger. Deze Amerikaan is bij het grote publiek vooral bekend als de muze van schilder David Hockney, die hij in 1966 in Los Angeles ontmoette. Schlesinger stond meermalen model voor Hockney en speelde mee in zijn film A Bigger Splash. Sinds 1978 werkt Schlesinger als schilder en beeldhouwer in New York. Zijn vazen worden gekenmerkt door historische vormen en ongebruikelijke glazuren.

Vazen van Peter Schlesinger. T/m 20 okt in Brutto Gusto, William Boothlaan 15a, Rotterdam. Di t/m za 10-18u.

HIGHSPOT

Dit weekeinde opent het culturele seizoen in Rotterdam met de manifestatie De Wereld van Witte de With. Onderdeel daarvan is de tentoonstelling HighSpot, georganiseerd door de Gil & Moti Homegallery. Deze huiskamergalerie heeft haar tentoonstellingsruimte uitgebreid door ook buurtbewoners te vragen om tijdelijk kunst in hun woningen te exposeren. Tijdens het festivalweekend worden rondleidingen verzorgd langs de diverse woonhuizen die zich boven de horecagelegenheden en galeries bevinden. Er is kunst te zien van o.a. Karin Trenkel, Martijn te Winkel, Manon Bovenkerk, Anne Wenzel en Maurice Bogaert.

HighSpot. 10 t/m 12 sept in Gil & Moti Homegallery, Witte de Withstraat 44A, Rotterdam. vr 19-23u, za 14-23u, zo 14-18u.

NORBERT BISKY

De tentoonstelling Opkomst en Verval in Galerie Cokkie Snoei is het Nederlandse debuut van de Duitse kunstenaar Norbert Bisky. Met zijn schilderijen pakt hij grote thema's aan, zoals de opkomst en het verval van grote beschavingen, en de verbeelding van hemel en hel, het paradijs en de Apocalyps. Hij laat zich daarbij inspireren door zowel de Duitse Romantiek, de Italiaanse Renaissance als hedendaagse beelden van oorlog en terreur. Bisky, geboren in Leipzig en leerling van de bekende Duitse schilder Georg Baselitz, legt de gruwelen gedetailleerd, maar in zoete pastelkleuren vast.

Schilderijen van Norbert Bisky. T/m 10 okt in Galerie Cokkie Snoei, Mauritsweg 55, Rotterdam. Do t/m zo 13-18u.

EN VERDER

foto's van Charlotte Dumas t/m 9 okt in Galerie Paul Andriesse, Prinsengracht 116, Amsterdam; schilderijen van Maaike Schoorel t/m 9 okt in de Annet Gelink Gallery, Laurierstraat 187-189, Amsterdam; schilderijen van Mattijs van den Bosch t/m 6 okt in Galerie De Praktijk, Lauriergracht 96, Amsterdam; foto's van Kyungwoo Chun 4 sept t/m 9 okt in Galerie Van Zoetendaal, Keizersgracht 488, Amsterdam; foto's van Mark Seliger t/m 14 okt in Galerie Wouter van Leeuwen, Hazenstraat 27, Amsterdam; tekeningen van Tom Heerschop 4 sept t/m 3 okt in Galerie Metis_nl, Lijnbaansgracht 316, Amsterdam; beelden van Alex Jacobs en schilderijen van Ellemieke Schoenmaker 5 sept t/m 10 okt in Galerie Gist, Gravenstraat 7, Brummen; schilderijen van Raaf van der Sman t/m 19 sept in Galerie Tanya Rumpff, Spaarnwouderstraat 74, Haarlem.