`China verstoort verkiezingen'

Peking probeert zowel openlijk als achter de schermen de uitslag van verkiezingen te manipuleren die gepland staan voor dit weekeinde in Hongkong. Dat is de conclusie van de mensenrechtenorganisatie Human Rights Watch in een vandaag verschenen rapport.

Meest in het oog springend is een hoogst uitzonderlijke persconferentie van de Chinese politie eerder deze week, waarin de zaak tegen de democratische kandidaat Ho Wai-to, vorige maand in Zuid-China veroordeeld omdat hij een prostituee ingehuurd zou hebben, nog eens uitgebreid uit de doeken werd gedaan.

De gerenommeerde Hongkongse krant South China Morning Post noemde de persconferentie, waarbij een foto van een halfnaakte Ho werd getoond, een onderdeel van een lastercampagne tegen de democratische krachten in Hongkong door de Chinese overheid.

Human Rights Watch stelt dat 2004 ,,lijkt uit te groeien tot het slechtste jaar voor burger- en politieke rechten in Hongkong sinds de overdacht van de macht (van Groot-Brittannië aan China, red.) in 1997.'' ,,Het vergiftigde politieke klimaat dat is ontstaan door de patriottistische campagne van Peking vormt steeds vaker het decor voor dreigingen met geweld.''

Het rapport noemt onder meer het voorbeeld van een zakenman die werd gedwongen om een foto te maken van zijn ingevulde stembiljet, omdat zijn zaak anders schade zou ondervinden. Human Rights Watch beschuldigt de Chinese overheid, of mensen die namens de Chinese overheid handelen, ervan dat zij dreigbrieven sturen en dreigende telefoontjes plegen, en dat zij zich schuldig maken aan vandalisme en brandstichting tegen pro-democratische doelen.

De bevolking van Hongkong gaat komend weekeinde naar de stembus om dertig nieuwe parlementsleden te kiezen voor de volksvertegenwoordiging die zestig leden telt. De overige dertig worden indirect gekozen door vertegenwoordigers van belangengroepen, die goeddeels op de hand van Peking zijn.