Brazilië wint conflict met Europa en VS

Brazilië is in het gelijk gesteld met zijn klachten over subsidies op suiker en katoen in de Verenigde Staten en de Europese Unie. De westerse mogendheden willen de uitspraak aanvechten.

Dat heeft de Wereldhandelsorganisatie (WTO) gisteren verklaard. Volgens de WTO gaat de steun van Europa en de VS in tegen internationale handelsregels.

De Braziliaanse regering toonde zich tevreden dat de WTO twee voorlopige uitspraken van eerder dit jaar heeft bekrachtigd. Volgens deskundigen kan Brazilië zijn suikerexport (13,5 miljoen ton in 2003) de komende jaren met 22 procent verhogen. Ook Australië en Thailand, die de aanklacht steunden, verwelkomden de uitspraak. Hetzelfde geldt voor Oxfam, een internationale hulporganisatie voor ontwikkelingslanden. ,,We zien hoe ontwikkelingslanden onder leiding van Brazilië de WTO voor hun belang inzetten en de grote jongens dwingen het spel volgens de regels te spelen'', aldus een woordvoerder van Oxfam.

De Amerikaanse handelsvertegenwoordiger Zoellick heeft aangekondigd de uitspraken aan te vechten. De Europese landbouwcommissaris Fischler heeft eerder deze week al gezegd dat de EU bij een nadelige uitspraak ,,zeer waarschijnlijk'' in beroep zal gaan. De EU wijst erop dat de belangen van de ACP-landen, voormalige Europese koloniën die een geprivilegieerde handelsrelatie met de EU hebben, door de uitspraak in gevaar komen. Bovendien heeft de EU al een verlaging van de subsidies aan de suikerboeren aangekondigd, en hebben zowel de EU als de VS eerder dit jaar aangekondigd alle exportsubsidies op termijn te willen schrappen. Tegenstanders, zoals Oxfam, noemen deze maatregelen onvoldoende.