Bomexplosie voor ambassade Jakarta

Voor de Australische ambassade in Jakarta is vanochtend een krachtige bom ontploft die volgens officiële berichten ten minste zeven mensen heeft gedood. De Indonesische politie verdenkt het regionale terreurnetwerk Jema'ah Islamiyah.

De bom ging af om 10.30 uur plaatselijke tijd. Het geluid van de explosie was tot op een afstand van vijf kilometer te horen. Een team van de commerciële zender ANTV arriveerde op de plek des onheils toen er nog dichte rook hing.

Voor het verwrongen hek van de ambassade brandde een autowrak. Op het asfalt lagen twee bebloede mannen in uniform, leden van het bewakingspersoneel. Een zwaargewonde man wilde zich uit de goot hijsen, maar viel terug. Over het geblakerde frame van een in de berm geblazen motor hing het levenloze lichaam van de berijder.

De ambassade staat aan de Jalan Rasuna Said, een boulevard die het zakencentrum van Jakarta doorsnijdt. Van zeven belendende kantoorflats waren alle ruiten door de schokgolf verbrijzeld en zeker honderd mensen raakten gewond door rondvliegend glas. De doden en zwaarst gewonden vielen bij de portiersloge van de ambassade. Eén van de doden is een veiligheidsagent; een tweede is chauffeur van een Australische diplomaat. Het ambassadegebouw staat vrij ver achter het hek. Hoewel het pand glasschade heeft, bleven de ambassadeur en de stafleden ongedeerd.

Binnen twee uur na de explosie waren 106 gewonden overgebracht naar een particulier ziekenhuis een paar honderd meter verderop. Ook de doden werden daar geborgen. Op de plaats van de explosie zijn lichaamsdelen gevonden, die doen vermoeden dat het dodental nog kan oplopen.

De politiechef van Indonesië, generaal Da'i Bachtiar, sprak van een zelfmoordactie met een autobom. Het kaliber van de bom en de werkwijze van de daders zouden identiek zijn aan die van eerdere aanslagen in Indonesië, zoals die op Bali, in oktober 2002, en die voor het Marriott Hotel in Jakarta, in augustus 2003. Voor die acties zijn tientallen mensen opgepakt en berecht, allen leden van Jema'ah Islamiyah (JI). Dit regionale terreurnetwerk beoogt vestiging van een islamitische staat in Zuidoost-Azië en wordt geleid door Indonesiërs.

Da'i Bachtiar noemde als hoofdverdachte Azahari bin Husin (47), een Maleisische ingenieur die een hoge positie inneemt in de commandostructuur van JI en die nog steeds op vrije voeten is. Hij geldt als meester-bommenmaker. De politie beschikte over aanwijzingen dat hij nieuwe aanslagen voorbereidde in Indonesië en kondigde gisteren aan dat de controles bij internationale hotels en Amerikaanse en Australische doelen zouden worden verscherpt.

President Megawati Soekarnoputri brak vandaag een bezoek aan buurland Brunei af en vloog terug naar Jakarta. Later op de dag zou zij een bezoek brengen aan het ziekenhuis waar de meeste gewonden van de aanslag worden verpleegd.

De Australische premier, John Howard, zei vandaag dat zijn land niet zal buigen voor terreur. ,,Wij zijn een krachtige en solide democratie, en laten ons als natie niet intimideren door zulke wandaden.'' Onder de 202 doden die vielen bij de aanslag op Bali waren 88 Australiërs.

    • Dirk Vlasblom