Bestuursconflict bij Exact `onoplosbaar'

De voltallige raad van commissarissen en twee leden van de raad van bestuur van het softwarebedrijf Exact stappen op. De reden is een ,,onoplosbaar'' conflict met de oprichters/grootaandeelhouders van het bedrijf die de meerderheid van de aandelen in handen hebben. Dat heeft de raad van commissarissen vandaag bekendgemaakt.

De twee bestuurders die hun functie neerleggen zijn bestuursvoorzitter Lucas Brentjens en financieel bestuurder Bert Groenewegen. Zij zaten op een lijn met de vier commissarissen in het conflict. Hun tegenstanders stonden onder aanvoering van oprichter en grootaandeelhouder Eduard Hagens.

De ruzie ging over de manier waarop de onderneming moet worden bestuurd, aldus de verklaring van de commissarissen. Hagens was bestuursvoorzitter, maar ging in november vorig jaar met sabbatsverlof. Brentjens volgde hem op. De commissarissen blijven aan tot het moment dat in hun opvolging is voorzien. De bestuurders Brentjens en Groenewegen vertrekken per 15 oktober. De commissarissen hebben Hagens gevraagd op die datum weer bestuursvoorzitter te worden.

Hagens liet in een schriftelijke verklaring weten dat hij bereid is om ,,tijdelijk'' die taak weer op zich te nemen. Hij was voor verder commentaar niet bereikbaar. Zijn woordvoerder zei vanochtend dat Hagens het nu belangrijk vindt om bestuurlijk alles weer ,,op de rit te krijgen''. ,,Met de onderneming gaat het goed, maar bestuurlijk was er van alles mis.''

Hagens en zijn medeoprichters Rinus Dekker en Arco van Nieuwland eisen het ontslag van de commissarissen.

Zij verzoeken Exact om een aandeelhoudersvergadering te houden en hopen te voorkomen dat de huidige commissarissen invloed kunnen uitoefenen op de keuze van hun opvolgers.