Belachelijk gemaakt en fors benadeeld

Het Tsjechische voetbalkamp voelde zich gisteravond in Amsterdam niet zonder reden benadeeld door de scheidsrechter én belachelijk gemaakt door

de KNVB.

Hoeveel onrecht kan een voetbalelftal verdragen? Het begon met twee knulligheden in het programmaboekje van de KNVB. Deze flaters werden vervolgd met een verkeerd volkslied en het eindigde tijdens de wedstrijd met een serie nadelige beslissingen van de scheidsrechter. Kortom: de Tsjechen keerden gisteravond zwaar verongelijkt huiswaarts, in de wetenschap dat de return volgend kalenderjaar een heet voetbalavondje belooft te worden. Na de wedstrijd van gisteravond hebben ze in Praag alle reden om uiting te geven aan revanchegevoelens.

In Amsterdam leerden de Tsjechen gisteravond de Wet van Murphy kennen. In het programmaboekje maakte de KNVB zich een tikje belachelijk met een geestig bedoelde versie van `wist u dat'. De Nederlandse lezers kregen een afgezaagde roddel over een vermeende familierelatie in de selectie voorgeschoteld. `Wist u dat middenvelder Heinz een bastaard van bondscoach Brückner is?' Deze affaire werd vorig jaar opgerakeld door het Tsjechische sportblad Hattrick dat met behulp van fotomateriaal een treffende gelijkenis tussen `vader' en `zoon' wilde aantonen. Bewijs is nooit geleverd, de betrokkenen hebben nooit in het openbaar gereageerd en de Tsjechische voetbaljournalisten waren een dag voor de wedstrijd van mening dat de roddel in hun land niet serieus wordt genomen.

Bij monde van perschef Kees Jansma excuseerde de KNVB zich gisteravond na afloop van de wedstrijd voor de tekst in het programmaboekje, nadat delegatieleden van de Tsjechische bond voor de wedstrijd al hun woede hadden geuit. KNVB-directeur Henk Kesler zal deze week schriftelijk nogmaals zijn verontschuldigingen aanbieden bij zijn collega's op het bondsbureau in Praag. Overigens leek Marek Heinz niet van zijn stuk gebracht; hij speelde een geweldige wedstrijd. Bondscoach Karel Brückner was na afloop veel bozer dan normaal; hij baalde hoorbaar en zichtbaar van de arbitrale dwalingen.

Of zou hij zich ook geërgerd hebben aan de verkeerde afbeelding van de vlag in het programmboekje? Daarin was de Tsjechische driekleur verward met de Filippijnse driekleur – maar dan zonder de drie sterren van dat land. In het programmaboekje waren wit en blauw verwisseld. En of de KNVB het als gastheer van de interland nog niet bont genoeg had gemaakt, werd vlak voor de wedstrijd ook nog eens het verkeerde volkslied gespeeld. Volgens de tolk van de Tsjechen klonken de eerste klanken hem nog redelijk bekend in de oren, maar was de nationale hymne daarna onherkenbaar. De Tsjechische supporters toonden hun onbegrip met een striemend fluitconcert.

Na het treurige voorspel volgde voor de Tsjechen een heel ongelukkig wedstrijdverloop. Zoveel beter voetballen en dan toch verliezen. Het onrecht begon op onschuldige wijze met een gele kaart voor Milan Baros, de topscorer van het Europees kampioenschap, ruim twee maanden geleden in Portugal. Hij had per ongeluk zijn blauwe voetbalschoen uitgetrapt en werd bestraft met een officiële waarschuwing. Gij zult niet zonder schoen spelen!

In de resterende speeltijd regende het dubieuze beslissingen van de Duitse scheidsrechter Markus Merk, die deze zomer door de Europese voetbalbond (UEFA) goed genoeg werd bevonden voor het fluiten van de finale van het EK. De tandarts uit Kaiserslautern zag geen overtreding in een botsing tussen de doorgebroken Baros en verdediger Johnny Heitinga, die daarmee ontsnapte aan een rode kaart.

Even later werd Baros overduidelijk neergelegd in het strafschopgebied, maar Merk negeerde het vergrijp van verdediger Nigel de Jong, tot woede van alle Tsjechen binnen en buiten de lijnen. Doelman Edwin van der Sar, die er bovenop stond, erkende dat Tsjechië een strafschop verdiende. ,,Misschien had Baros niet zo opzichtig moeten vallen.'' Een strafschop had voor Nederland wel eens fataal kunnen zijn, meende de Nederlandse doelman. ,,Als we toen een penalty tegen hadden gekregen, zouden we de wedstrijd nog hebben verloren.''

Bondscoach Brückner wilde na afloop niet reageren op deze beslissingen; hij stelde het shirtje trekken in het algemeen aan de orde. Volgens de verliezende coach had de arbiter ,,wel zestig overtredingen toegelaten''. Ook zou de scheidsrechter aanvaller Baros acht keer hebben gestraft en verdediger De Jong niet één keer. Brückner noemde het benadelen van de offensieve partij ,,onbegrijpelijk'' en beloofde in de toekomst niet meer zo veel op `dode' spelmomenten te oefenen. ,,Zonde van de tijd. Als mijn spelers telkens aan hun shirtje worden getrokken, heeft die specifieke training weinig zin.''

De doorgaans stoïcijnse trainer verliet daarna met een rood hoofd de perszaal in de Arena. Waarna zijn Nederlandse collega Marco van Basten in alle rust verklaarde dat zijn spelers ,,niet mannelijker'' hadden gespeeld dan hun tegenstanders. Hij erkende wel dat Oranje niet te klagen had over gebrek aan geluk.

    • Jaap Bloembergen