Bankier Quattrone krijgt 18 maanden cel

De voormalige zakenbankier Frank Quattrone moet achttien maanden de cel in. Ook moet hij 90.000 dollar boete betalen. De oud-werknemer van Credit Suisse First Boston werd veroordeeld voor het tegenwerken van de Amerikaanse justitie bij een onderzoek naar gesjoemel met de toewijzing van aandelen bij een aantal beursintroducties in de jaren negentig.

De zakenbank zou populaire aandelen aan bevriende partijen hebben gegund in ruil voor extra commissies. Quattrone gaf zijn medewerkers opdracht dossiers te vernietigen terwijl er een onderzoek naar de bank liep. Verder heeft hij volgens rechter Richard Owen gelogen tijdens zijn getuigenis voor de rechtbank.

Quattrone was een van de eerste bankiers die de technologiehausse begin jaren negentig zag aankomen. Hij werkte toen bij Morgan Stanley en begeleidde onder meer de beursgang van Cisco en Netscape. Later stapte hij over naar Deutsche Bank en in 1998 kwam hij in dienst bij CSFB, waar hij de technologiefondsen onder zijn hoede had. Op het hoogtepunt van zijn carrière verdiende hij 120 miljoen dollar in één jaar.

Eind 2000 begon de Amerikaanse justitie een onderzoek naar de gang van zaken rond een aantal door CSFB begeleide beursintroducties, waarbij een aantal beleggingsfondsen de bank extra commissie betaalde om gewilde aandelen toebedeeld te krijgen. Het onderzoek heeft uiteindelijk niet geleid tot strafrechtelijke vervolging van de zakenbank, maar wel tot een aanklacht tegen Quattrone, omdat die het onderzoek gehinderd zou hebben.

Quattrone zelf ontkent schuld en gaat in hoger beroep. In een getuigenverklaring zei hij dat zijn e-mail aan zijn medewerkers om ,,oude bestanden te wissen'' niets met deze zaak te maken had. Hij wist wel van het justitiële onderzoek, maar dacht dat het over een ander onderdeel van de bank ging, zo verklaarde hij voor de rechter.